27.11.2024
Телеканал NTD

Нарендра Моді втретє поспіль стане прем’єр-міністром Індії

Нарендра Моді втретє поспіль стане прем'єр-міністром Індії

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді заявив про перемогу свого альянсу на виборах. 73-річний політик ― другий прем'єр-міністр..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді заявив про перемогу свого альянсу на виборах. 73-річний політик ― другий прем’єр-міністр в історії країни, який залишиться на посаді втретє поспіль.

Водночас права націоналістична партія Моді «Бхаратія джаната парті» не набрала парламентської більшості. Їй довелося об’єднатися із союзниками. Альянс дістав 286 із 543 місць парламенту Індії, що дає йому право сформувати уряд. Однак тепер Моді не зможе одноосібно ухвалювати рішення. Йому доведеться прислухатися до думки політиків із союзних партій.

Ці вибори для Моді стали найневдалішими за попередні десять років. У 2014-му його партія здобула в парламенті 282 місця, а 2019-го ― понад 303. Цього разу прем’єр-міністр сподівався, що «Бхаратія джаната парті» займе 370 крісел, а весь альянс ― 400.

Очевидно, що Моді тепер має менше прихильників. У густонаселеному штаті країни Уттар-Прадеш його партія мала найгірші результати.

Водночас опозиційні політичні сили змогли заручитися більшою підтримкою виборців. Так, ліва партія Індійський національний конгрес, яку очолює Рахул Ганді, здобула близько 100 парламентських місць. А весь опозиційний альянс лівих сил INDIA — понад 200.

Проте Нарендра Моді назвав успіх своєї партії найбільшою перемогою демократії у світі. За його правління індійська економіка посіла п’яте місце за обсягом ВВП. Тепер Моді обіцяє вивести її на третє місце у світі. Він також має намір розвивати оборонну промисловість, створювати робочі місця для молоді та підтримувати сільське господарство.

У голосуванні в Індії взяло участь понад 640 мільйонів виборців. Ці вибори стали наймасштабнішими у світі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Нарендра Моді втретє поспіль стане прем’єр-міністром ІндіїУ Великій Британії затримали підозрюваного в убивстві дружини та дочок коментатора BBCАргентинські активісти влаштували протест біля державного складу з гумдопомогоюЗакон про відновлення природи ЄС схвалили після місяців затримокІзраїль заявив, що не закінчив із «Хезболлою» і що «літо буде спекотним»Жителі півдня США відгороджують будинки мішками з піском, рятуючись від повеніПалата представників Конгресу США ухвалила законопроєкт про захист ФалуньгунЇдять котів та листя: жителям Судану загрожує голод через війнуНизка вибухів у Нігерії — щонайменше 18 загиблихСирійські біженці в Лівані скаржаться на «вороже середовище»

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: