20.05.2024
Телеканал NTD

Уперше за п’ять років: Сі Цзіньпін приїхав до Європи

Уперше за п’ять років: Сі Цзіньпін приїхав до Європи

Голова КНР Сі Цзіньпін уперше за п'ять років відвідує Європу. У Парижі він зустрівся з очільницею..

Дата завантаження: 2024-05-20

video

Голова КНР Сі Цзіньпін уперше за п’ять років відвідує Європу. У Парижі він зустрівся з очільницею Єврокомісії та президентом Франції.

Макрон та Урсула фон дер Ляєн намагалися тиснути на Сі Цзіньпіна, щоб він забезпечив збалансованішу торгівлю з ЄС та використав свій вплив на Росію, щоб припинити війну в Україні.

Візит Сі проходить на тлі загострення торговельного напруження між сторонами. Євросоюз веде розслідування стосовно кількох китайських компаній щодо недобросовісної конкуренції.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Європейської комісії]:

«Європа не може змиритись із практикою деформації ринку, яка може зруйнувати нашу промисловість. Якщо це шкодить нашій безпеці та робить нас уразливими, це не вигідно Європі. Ось чому ми діємо».

Єврокомісія також хотіла б, щоб Китай відмовився від військової підтримки Росії.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Європейської комісії]:

«Ми обговорили зобов’язання Китаю не постачати Росії летальне обладнання. Необхідно докласти більше зусиль, щоб обмежити постачання до Росії товарів подвійного призначення, що потрапляють на поле бою».

Недавно посол США в НАТО заявив, що Пекін продавав Москві технології безпілотників та компоненти для пороху.

За останні два роки обсяг торгівлі між Китаєм та Росією зріс на 64 відсотки, тобто на 240 мільярдів доларів.

Другою зупинкою Сі Цзіньпіна в європейському турне стала Сербія. Голова КНР хоче зміцнити зв’язки з цією країною, яка має намір вступити до Європейського Союзу.

Президент Сербії сказав Сі, що коли справа доходить до співпраці з Китаєм, то (цитата) «жодних лімітів не існує».

Китай — найбільше джерело іноземних інвестицій у Сербію. Він керує шахтами та заводами в усій країні, а також надав мільярдні кредити на будівництво доріг, мостів та інших об’єктів.

Країна відіграє ключову роль у китайській ініціативі «Один пояс, один шлях» у Європі.

Цей проєкт посилює вплив Пекіна в усьому світі шляхом інвестицій в економіку.

Критики кажуть, що це своєрідний китайський «троянський кінь», який відчиняє Пекіну вікно до Європи.

Завершив тур Європою Сі Цзіньпін в Угорщині, де зустрівся з президентом та прем’єр-міністром країни. Зі слів міністра закордонних справ Угорщини, як наслідок, між державами було підписано 18 угод.

Варто зазначити, що Угорщина за час керівництва Орбана стала важливим торговельним та інвестиційним партнером Китаю. На відміну від деяких інших країн ЄС, які, навпаки, прагнуть зменшити залежність від другої за величиною економіки світу.
Коротке посилання на цю сторінку:

Уперше за п’ять років: Сі Цзіньпін приїхав до ЄвропиХаос в аеропортах: у Великій Британії стався масовий збій у системі реєстрації пасажирівВелика Британія наклала санкції на китайських хакерівМігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до СШАФермери Греції і Польщі не припиняють протестуватиКолумбійський університет почав відстороняти студентів від навчанняВсесвітній День Фалунь Дафа відзначили парадами та іншими мальовничими заходамиЗброя для України вже в дорозі: Байден підписав законопроєкт про допомогуПрорвало греблю: зсув завалив поселення в БолівіїУ Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: