26.02.2024
Телеканал NTD

Поліція Гонконгу знову розганяла протестувальників перцевим спреєм

Поліція Гонконгу знову розганяла протестувальників перцевим спреєм

Поліція застосувала перцевий спрей, щоб розігнати протестувальників у центрі Гонконгу. Люди знову вийшли на вулиці, щоб..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Поліція застосувала перцевий спрей, щоб розігнати протестувальників у центрі Гонконгу. Люди знову вийшли на вулиці, щоб виразити незгоду з новим законом про нацбезпеку, який Пекін хоче запровадити безпосередньо в цьому регіоні КНР. Багато хто вважає, що він позбавить Гонконг автономії й дасть компартії Китаю змогу переслідувати дисидентів і неугодних під приводом боротьби з тероризмом.

На протест вийшли люди різного віку. Деякі були одягнені в чорне, деякі — у діловий одяг. Хтось ховав обличчя за парасолькою. Від планів зібратися біля законодавчого органу Гонконгу довелося відмовитися, бо там було забагато поліції. Люди прийшли викрикувати гасла на залізничну станцію. Протестувальники також зібралися в торговому центрі в районі Козуей-Бей.

[Кевін Хо, віцепрезидент Асоціації за демократію]:
«Ми хочемо, щоб у Гонконзі була демократія і свобода. Це вже прописано в основному законі. У ньому сказано, що жителям Гонконгу матимуть вільні вибори. Проте, коли нас понад 20 років тому повернули Китаю, у цьому питанні ніякого прогресу не видно. Навпаки, ми бачимо, що компартія Китаю намагається придушувати всіх гонконжців. Ми намагаємося захистити наші права, захистити Гонконг, ми не хочемо, щоб Гонконг став Китаєм».

Також законодавці почали обговорювати закон про національний гімн. Як передбачають, у школах Гонконгу планують запровадити обов’язкове вивчення комуністичного гімну КНР «Марш добровольців». Його повинні будуть виконувати організації. Також за неповагу до нього мають застосовувати штрафи й тюремні терміни.

У зв’язку з цим продемократичні законодавці влаштували акцію протесту. Це призвело до невеликих бійок.

Водночас держсекретар США Майк Помпео повідомив Конгресу, що Гонконг більше не може мати особливий торговельний статус у США, який він мав, коли був британською колонією. Це може стати великим ударом по регіону, оскільки він є одним із найбільших у світі фінансових центрів.

Гонконзькі активісти підтримують такий крок. Відомий у регіоні прихильник продемократичного руху Джошуа Вон сказав, що Вашингтон повинен накласти на Пекін санкції.

[Джошуа Вон, продемократичний активіст]:
«Але санкції це не єдиний спосіб. Є ще часткові санкції, ембарго й навіть замороження окремих економічних одиниць у Гонконзі. Це може стати способом показати Пекіну, що він повинен відкликати закон про національну безпеку».

Остаточне рішення про позбавлення Гонконгу привілеїв тепер лягає на плечі Дональда Трампа. Він уже сказав, що розробляє жорстку відповідь на закон, і що деталі громадськості невдовзі повідомлять.
Коротке посилання на цю сторінку:

Поліція Гонконгу знову розганяла протестувальників перцевим спреємФермери Греції і Польщі не припиняють протестуватиІзраїль: намітився прогрес щодо угоди про звільнення заручниківІзраїль звинуватив сестру лідера ХАМАСу Ісмаїла ГаніїАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїЩе одного імовірного китайського шпигуна заарештували в НімеччиніІзраїль проводить «високоточну» операцію в лікарні «Шифа»Біля парламенту Грузії розганяють демонстрантів, поки всередині обговорюють закон про іноагентівКанада обмежить час роботи для іноземних студентівІзраїль звинуватив Туреччину в тому, що вона стала на бік ХАМАСу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: