29.11.2024
Телеканал NTD

Рідкісні снігові барси під час карантину з’явилися на околиці Алмати

Рідкісні снігові барси під час карантину з'явилися на околиці Алмати

Від казахстанського міста Алмати до Великого Алматинського озера — усього 15 кілометрів. Але в останні кілька..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Від казахстанського міста Алмати до Великого Алматинського озера — усього 15 кілометрів. Але в останні кілька тижнів дослідники помітили тут рідкісних снігових барсів, або ірбісів.

Найімовірніше, це пов’язано з тим, що на час карантину популярне туристичне місце для відвідувачів закрили, і тварини відчули себе вільніше.

[Олексій Грачов, співробітник Інституту зоології Казахстану]:
«Звісно ж, в околицях Великого Алматинського озера снігові барси водяться. Але близько до людей, до доріг, до будинків вони не спускалися».

Дослідники встановлюють фотопастки не лише в місцях проживання хижих кішок, але й там, де вони потенційно можуть з’явитися. Одна фотокамера стоїть біля озера.

[Олексій Грачов, співробітник Інституту зоології Казахстану]:
«Ми зафіксували три візити снігових барсів. Двічі приходила самиця з дитинчатами, і раз, найімовірніше, самець, одна особина».

Заведено вважати, що у світі живе менш як десять тисяч снігових барсів. У Казахстані їх усього 150. Дослідники не очікували побачити цих хижаків на території міста.

[Олексій Грачов, співробітник Інституту зоології Казахстану]:
«Для нас і для природоохоронної спільноти зокрема це нагода поліпшити ситуацію, запропонувати такі екосистемні підходи, коли процес урбанізації враховує інтереси тваринного світу, інтереси снігових барсів, заради збереження унікальних екосистем».

Снігові барси населяють гірські райони Центральної та Південної Азії. Вони є у Червоній книзі як вразливий вид. Ці хижаки рідко нападають на людей. Снігового барса зображено на гербі Алмати.
Коротке посилання на цю сторінку:

Рідкісні снігові барси під час карантину з’явилися на околиці АлматиЯпонія: як живеться людям через місяць після землетрусуТроє жителів Японії виступили проти «расової упередженості»Столиця В’єтнаму очолила список міст із найбруднішим повітрямСпалах лихоманки денге може перешкодити карнавалу в Ріо-де-ЖанейроShell продасть проблемні берегові підприємства в НігеріїПогорільці в Чилі відновлюють своє житлоВ Аргентині намагаються врятувати південних королівських крабівУ Словенії завершили земляні роботи в новому тунелі, який веде до АвстріїАвстралія дозволила працівникам не відповідати на дзвінки начальства у вихідні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: