24.02.2024
Телеканал NTD

У Франції собак тренують шукати заражених коронавірусом

У Франції собак тренують шукати заражених коронавірусом

В одній із ветеринарних шкіл Франції тренують собак-шукачів, які в майбутньому допомагатимуть шукати людей, хворих на..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

В одній із ветеринарних шкіл Франції тренують собак-шукачів, які в майбутньому допомагатимуть шукати людей, хворих на COVID-19. Команда кінологів навчає вихованців знаходити зразок із потом зараженої людини, який має особливий запах.

Для цієї роботи відібрали собак-рятувальників із пожежного підрозділу міста Мезон-Альфор. Тренування тривають уже другий тиждень.

Собакам дають понюхати три зразки: нейтральний, з потом пацієнта, у якого виявили коронавірус, а також із потом здорової людини. Якщо тварина знаходить потрібний варіант, їй як нагороду дають улюблену іграшку.

Керівник дослідження каже, що піт хворих на COVID-19 має властивий лише йому відтінок запаху.

[Домінік Гранжен, керівник дослідження]:
«У носі собаки є дивовижний механізм виявлення молекул запаху. Якщо провести паралель із зором, то якщо, припустімо, людина може бачити щось на віддалі 500 метрів, то в собаки ця відстань зростає до 300 кілометрів. Ось яка різниця між нюхом собак і людей».

Поки дослідження лише почалося. Собаки правильно визначають зразки з коронавірусом у 86% випадків. До того ж потрібно, щоб результати підтверджували медики.

Однак, як показали дослідження компанії Medical Detection Dogs, які вона вела десять років, собак можна натренувати, щоб ті визначали конкретні хвороби по запаху. Водночас концентрація певного аромату може дорівнювати чайній ложці цукру, розчиненого у двох олімпійських басейнах.

Якщо проект буде успішним, уже через місяць команда зможе надати перших собак-шукачів.

[Домінік Гранжен, керівник дослідження]:
«Якщо їм дозволять працювати, то це буде великою перевагою. Вони не замінять медичних тестів, але зможуть допомогти. Наприклад, собака вкаже на людину, потенційно заражену коронавірусом. Потім зроблять тест, щоб це підтвердити чи спростувати».

Такі собаки стануть в пригоді в аеропортах, а також у компаніях і на промислових підприємствах.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Франції собак тренують шукати заражених коронавірусомНезвичайну кількість мертвих кайр знаходять на узбережжі ФранціїНа Канарських островах протестують проти масового туризмуТуристи розчаровані через страйк працівників Ейфелевої вежіФермери біля затоплених полів у Греції скаржаться на погоду та просять допомогиКоли відбудеться найближче сонячне затемнення, і хто його зможе побачитиВирощування календули процвітає в Єгипті, попри економічний спадЯк музика допомагає молоді не померти з нудьги в австралійській глушиніОстанній підліток у селі: як Греція планує підвищувати народжуваністьЧим пригощатимуть гостей «Оскара»

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: