27.01.2024
Телеканал NTD

Угорці виходять на протести через скандал навколо президентського помилування

Угорці виходять на протести через скандал навколо президентського помилування

В Угорщині спалахнув скандал навколо президентського помилування. Президент країни та міністр юстиції пішли у відставку. Та..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

В Угорщині спалахнув скандал навколо президентського помилування. Президент країни та міністр юстиції пішли у відставку. Та це не заспокоїло громадськість. Про скандал пишуть медіа, а популярні та впливові люди закликають до протестів.

Обурення спричинило рішення вже експрезидента Каталін Новак помилувати людину, яка допомагала приховувати факти сексуального насильства в дитячому будинку. Помилування торік у квітні також затвердила міністр юстиції Юдіт Варга.

Прем’єр-міністр Віктор Орбан намагається понизити градус напруги. Минулого тижня він вніс до парламенту поправку до конституції. Вона позбавляє президента права милувати засуджених, які скоїли злочини щодо дітей.

Через два дні президент написала заяву про відставку.

Водночас дев’ять впливових інтернет-користувачів, зокрема й дуже популярна в Угорщині співачка Азарія, закликали виходити на протести.

[Андраш Фекете-Дьйор, депутат від опозиції]:

«Вони подали у відставку, але не взяли на себе відповідальності. Вони не виступили й щиро не попросили вибачення. І вони не розкрили, хто брав участь у цій огидній справі».

Сам Віктор Орбан поки що публічно не виступав і жодних заяв не робив.

Прем’єр називає себе захисником християнських цінностей західного лібералізму.

Утім, народні хвилювання не становлять безпосередньої загрози його правлінню. До виборів 2026 ще далеко. Однак у червні відбудуться вибори до Європарламенту. На них партія Орбана «Фідес» сподівається дістати більшу підтримку від украй правих політичних сил у всьому ЄС.
Коротке посилання на цю сторінку:

Угорці виходять на протести через скандал навколо президентського помилуванняУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судАдміністрація Байдена скасувала послаблення нафтових санкцій щодо ВенесуелиДональд Трамп переміг на республіканських виборах у МічиганіЄгипет будує велику стіну на кордоні із Сектором ГазиТрьох американських військовиків убито внаслідок атаки дрона в ЙорданіїСША заступилися за Філіппіни після їхнього зіткнення з КитаємАпеляційний суд визнав Саркозі винним у незаконному фінансуванні передвиборчої кампаніїВеликі повені на півночі Іраку: є загибліЄС запроваджує перший пакет санкцій проти китайських компаній

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: