28.09.2024
Телеканал NTD

Автомобілі з технологією теледрайвінгу з’явилися в США

Автомобілі з технологією теледрайвінгу з'явилися в США

Уявіть, що ви орендуєте автомобіль, і він сам до вас під'їжджає. Відчиняєте двері — а в..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

Уявіть, що ви орендуєте автомобіль, і він сам до вас під’їжджає. Відчиняєте двері — а в салоні пусто. Але автономне водіння тут ні до чого. Це новий сервіс у Лас-Вегасі в США. Надає його одна німецька компанія.

Увесь секрет у тому, що автомобілем керує дистанційно так званий телеводій. У цьому допомагає спеціальний пристрій, що нагадує симулятор. Телеводій має сидіння, кермо, педалі та кілька моніторів. Він не тільки бачить ситуацію на дорозі, а й чує всі звуки, наприклад сигнали інших машин.

[Антонела Роза, телеводій]:

«Водіння саме собою не відрізняється. Це так само, як керувати звичайною машиною».

Щойно оператор доставить автомобіль, можна сідати за кермо та їхати у своїх справах. Потім треба лише здати машину назад телеводію, а він припаркує її або доставить іншому клієнтові. Жодних виснажливих пошуків машини та паркувань, а отже, заощаджено час.

[Калеб Варнер, працівник компанії ― розробника послуги теледрайвінгу]:

«Натискаєш на кнопку, і за кілька хвилин тобі доставлять автомобіль. Це як замовляти в інших мобільних застосунках. Машина приїде без водія, і клієнт сяде в неї і поїде куди захоче. Орендувати можна на кілька хвилин чи годин, або довше. Потім натискаєш кнопку, і телеводій, який сидить тут у кріслі, забирає машину».

Завдяки цьому сервісу економить і компанія. Їй не треба наймати великий штат. Це робить поїздки дешевшими.

Компанію — розробника теледрайвінгу засновано у 2018 році. На розроблення й тестування в неї пішло п’ять років. 2021-го вона залучила фінансування на суму 95 мільйонів доларів. Водночас розробники не планують витісняти безпілотні технології. Теледрайвінг — лише одна із послуг у сфері поїздок.

У Лас-Вегасі новий сервіс наразі працює лише у двох районах.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: