28.10.2024
Телеканал NTD

Концепт-кари та віртуальні помічники: що показали автовиробники на виставці CES у Лас-Вегасі

Концепт-кари та віртуальні помічники: що показали автовиробники на виставці CES у Лас-Вегасі

Виробники автомобілів показують концепт-кари та нові розробки на виставці CES у Лас-Вегасі. Японська Honda анонсує запуск..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

Виробники автомобілів показують концепт-кари та нові розробки на виставці CES у Лас-Вегасі.

Японська Honda анонсує запуск так званої нульової лінійки електромобілів. На виставці дебютують два прототипи: седан Saloon та мінівен Space-Hub.

[Сіндзі Аояма, директор Honda]:

«На перший погляд, такий автомобіль разюче відрізняється від інших, і відкриває нову перспективу. Виняткова оглядовість та інтуїтивно зрозуміле управління роблять керування безпечнішим та ефективнішим. Цей дизайн резонує з відчуттями водія та подарує задоволення від водіння».

Серійні автомобілі з’являться у 2026 році. Компанія також показала новий логотип електричних моделей нульової лінійки.

А це вже знайомий із минулої виставки електричний ліфтбек Afeela від Sony Honda Mobility. Цього разу він виїжджає без водія. Керують ним за допомогою джойстика від Sony PlayStation 5.

Afeela з прототипу поступово перетворюється на передсерійний автомобіль. У ліфтбека з’явилися дзеркала заднього огляду, змінилася світлотехніка та бампери. Компанія також розробила точнішу технологію виявлення пішоходів поблизу доріг та на них. А помічником водія буде штучний інтелект, який назвали «Персональним агентом».

[Ідзумі Каванісі, президент Sony Honda Mobility]:

«Ми прагнемо революціонізувати способи пересування людей, зробивши мобільність інтерактивною та виразною. Водночас треба створити та зміцнити зв’язок між реальним та віртуальним світом».

Віртуального помічника зі штучним інтелектом демонструє і Mercedes. Над ним компанія зі Штутгарта працювала кілька років. Віртуальний асистент може голосом виражати емоції, ставити уточнювальні запитання, щоб допомогти з вибором, і вловлювати настрій водія.

[Магнус Естберг, працівник Mercedes-Benz]:

«У новому CLA, який вийде наступного року, буде новий віртуальний помічник, який спирається на генеративний штучний інтелект. Він призначений для створення емпатичнішого та інтуїтивнішого способу взаємодії з автомобілем».

А BMW ознайомлює з новою системою віддаленого паркування. Вона має щонайперше полегшити роботу працівників готелів.

Автомобіль оснащено камерами та датчиками, які забезпечують круговий огляд. Інформація надходить до оператора, а той керує машиною та ставить її на стоянку в потрібному місці.

[Торстен Шмітт, працівник BMW]:

«Цю систему зазвичай використовують для ручного паркування. Вона допомагає паркуватися в дуже вузькому просторі, даючи чітке уявлення про те, скільки місця з кожного боку. Це запобігає зіткненню. Функція дуже важлива. Загалом придбати цю систему можна вже сьогодні».

В’єтнамський виробник VinFast привіз до Лас-Вегаса прототип електричного мініпікапа VF 3. Про запас ходу інформації поки що немає. Коли стартує продаж, теж невідомо. Але компанія заявляє, що націлена на ринок США та інших країн світу.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: