27.09.2024
Телеканал NTD

Новообраний президент Тайваню виступає за незалежність острова

Новообраний президент Тайваню виступає за незалежність острова

На виборах президента Тайваню переміг кандидат від антипекінської Демократичної прогресивної партії. Лай Цінде, відомий також як..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

На виборах президента Тайваню переміг кандидат від антипекінської Демократичної прогресивної партії. Лай Цінде, відомий також як Вільям Лай, набрав понад 40 % голосів виборців. Його головний суперник Хоу Юї від партії Гоміньдан, який більш схильний до діалогу з КНР, має близько 33 % голосів.

На третьому місці — голова ліберальної Тайванської народної партії Ке Веньчже. Він набрав приблизно 26 % голосів.

64-річний Лай поки що обійматиме посаду віцепрезидента Тайваню. Інавгурація відбудеться лише 20 травня. До цього країну очолюватиме його попередниця Цай Інвень.

Вільям Лай обіцяє зберігати статус-кво в Тайванській протоці.

[Вільям Лай, новообраний президент Тайваню]:

«Ми сподіваємося, що обидві сторони Тайванської протоки зможуть повернутися до здорових та впорядкованих відносин. Справді, як сказала президент Цай Інвень, упродовж цих восьми років Тайвань постійно виявляв добру волю. На жаль, Китай цього не робив».

На Тайвані також пройшли вибори до парламенту. Там точний розподіл місць стане відомим пізніше. Проте вже зрозуміло, що жодна партія не набирає абсолютної більшості. Це може додати проблем новообраному президентові.

Водночас міністр закордонних справ Китаю Ван І виступив із погрозою. Він сказав, що Тайвань — це частина Китаю, і якщо острів і далі наполягатиме на незалежності, то буде «суворо покараний».

Крім того, міністерство закордонних справ Китаю та посольства КНР у всьому світі осудили іноземні уряди, які привітали тайванську Демократичну прогресивну партію та обраного президента Лая Цінде.

Пекін називає Тайвань своєю територією, хоча ніколи ним не керував. Він також обіцяє захопити його силою. Перед виборами він збільшив військову активність поблизу острова. Так, він відправив до нього винищувачі, які порушили повітряний простір Тайваню. До того ж шість китайських військових кораблів узяли острів у кільце.
Коротке посилання на цю сторінку:

Новообраний президент Тайваню виступає за незалежність островаСотні тисяч людей у Мексиці вийшли на протест проти президента країниАлбанія незабаром почне приймати мігрантів у межах угоди з ІталієюКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в УкраїніЧовен із мігрантами перекинувся біля берегів ПанамиПівнічна Корея знову запустила крилаті ракети в мореПовені спричинили хаос в Афганістані та ПакистаніІзраїль оголосив, що вивів майже всі війська з півдня Сектора ГазиЛідер сепаратистів Карлес Пучдемон висуне свою кандидатуру на виборах голови КаталоніїПравоцентрист Александр Стубб переміг на президентських виборах у Фінляндії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: