27.01.2024
Телеканал NTD

У Польщі арештували ексголову МВС та його колишнього заступника — почалися протести

У Польщі арештували ексголову МВС та його колишнього заступника — почалися протести

У Польщі арештували ексміністра внутрішніх справ Маріуша Камінського та його колишнього заступника Мацея Вонсіка. Затримання відбувалося..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

У Польщі арештували ексміністра внутрішніх справ Маріуша Камінського та його колишнього заступника Мацея Вонсіка. Затримання відбувалося в президентському палаці, куди їх запросили на церемонію призначення радників польського президента Анджея Дуди.

Камінський та Вонсік — представники тепер уже опозиції, а ще донедавна — керівної партії «Право і справедливість». Їх арешт продемонстрував посилення конфлікту між президентом і новим урядом країни, який очолив Дональд Туск.

У зв’язку з цим біля президентського палацу та поліційної дільниці, куди повезли арештованих, почалися протести.

[протестувальник]:

«Вони входять у президентський палац та арештовують людей. Президентський палац — це як посольство! Люди шукають притулку від репресій, але хтось ставить під сумнів президентське помилування. Хто вищий за президента? Цей уряд зараз, схоже, діє поза законом. Не хочу нікого образити, але маю таке відчуття, ніби я живу в “банановій республіці”».

У 2015 році Камінського та Вонсіка засудили за махінації із земельними ділянками та корупцію. Справа стосувалася періоду 2007 року, коли Камінський обіймав посаду голови Центрального антикорупційного бюро Польщі, а Вонсік був його заступником. Але того ж року президент Анджей Дуда їх помилував.

Наприкінці минулого року справу поновили. Обох політиків засудили до двох років в’язниці та позбавили депутатського статусу.

Їх затримали на території президентського палацу, коли сам Анджей Дуда поїхав на зустріч із лідером білоруської опозиції Світланою Тихановською.

Зазначимо, що Камінський обіймав посаду голови МВС Польщі з 2019 по 2023 рік. Раніше він був членом польського Сейму.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Польщі арештували ексголову МВС та його колишнього заступника — почалися протестиЄС посилює санкції щодо Ірану після атаки на ІзраїльЄменські хусити заявили про удари по двох есмінцях СШАЩе одного імовірного китайського шпигуна заарештували в НімеччиніГаїті закликає міжнародну спільноту запобігти геноциду в острівній державіНегода залишила без світла сотні тисяч австралійцівПравоцентрист Александр Стубб переміг на президентських виборах у ФінляндіїУ Гаїті сформували перехідну президентську раду та призначили прем’єраГонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткішийПетропавловськ, що в Казахстані, частково затоплений, тисячі людей евакуйовано

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: