09.03.2024
Телеканал NTD

-40°C та півтора метра снігу: які тварини витримують клімат зоопарку в Лапландії

-40°C та півтора метра снігу: які тварини витримують клімат зоопарку в Лапландії

На засніжених ландшафтах Лапландії складно помітити тварин. Ці полярні сови зливаються з довкіллям й іноді лякають..

Дата завантаження: 2024-05-09

video

На засніжених ландшафтах Лапландії складно помітити тварин. Ці полярні сови зливаються з довкіллям й іноді лякають відвідувачів, повертаючи голови. Вони чудово адаптовані до холодного клімату завдяки густому оперенню.

Хоча цей вид не перебуває під загрозою зникнення, у Червоній книзі його, як і раніше, класифікують як вразливий, оскільки його популяція зменшується. За оцінками, у світі мешкає 14–28 тисяч полярних сов.

Утім, у Парку дикої природи «Рануа» головна зірка в іншому вольєрі. Це біла ведмедиця Венера. Проте в грудні вона рідко виходить у відкритий вольєр. За теплішої погоди вона була ось такою. Зараз, коли температура може опускатися до мінус 18, вона переважно не виходить назовні.

[Гейні Ніінімакі, працівниця Парку дикої природи «Рануа»]:

«Венері зараз коло 19 років. Вона провела тут більшу частину життя і стала дуже популярною. Цієї пори року їй треба багато відпочивати, бо в дикій природі в них зазвичай народжуються діти. Це відбувається в барлозі. І хоча вона не має маляти, вона любить багато відпочивати».

Білі ведмеді переважно живуть на Алясці, Гренландії, у Канаді, Норвегії та Росії, але не у Фінляндії. Багато відвідувачів приїжджає заради Венери, тому коли вона не виходить, це трохи розчаровує.

[Цунгі Чокуда, студентка]:

«Я прийшла до зоопарку в Лапландії, бо хотіла побачити білого ведмедя. У Південній Африці їх точно немає».

Ще одна тварина, яку відвідувачі не пропустять, це вовк. Тут живе пара й двоє дитинчат.

[Гейні Ніінімакі, працівниця Парку дикої природи «Рануа»]:

«Вовки — справді дуже соціальні тварини. Вони як сім’я, тому соціальні зв’язки між ними надзвичайно важливі для їхнього добробуту».

Тут також є два песці. Вони відомі тим, що закопують їжу в норах. На всю Фінляндію залишилося лише десять диких песців.

[Гейні Ніінімакі, працівниця Парку дикої природи «Рануа»]:

«Умови тут дуже відрізняються від інших зоопарків. Температура може сягати мінус 40 градусів, узимку день дуже короткий. Також у зимовий час може випасти один чи півтора метра снігу».

У зоопарку також мешкають росомахи, а ще кілька видів оленів.

Парк «Рануа» розташований за годину їзди на південь від Рованіемі. Тут є коло 150 тварин 50 видів. Щороку сюди приїжджає 150–200 тисяч відвідувачів.
Коротке посилання на цю сторінку:

-40°C та півтора метра снігу: які тварини витримують клімат зоопарку в ЛапландіїООН: п’ять країн допоможуть Гаїті в боротьбі з озброєними бандами19 000 голів худоби на борту: скандальне судно прибуло до ІракуЯдерні відходи загрожують родючій долині в Центральній АзіїЧасті землетруси тримають у страху жителів столиці МексикиНа Кубі закінчується паливо?ООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіЯку країну визнали найщасливішою

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: