07.09.2024
Телеканал NTD

Історичне рішення: Єврокомісія рекомендувала почати переговори про вступ України до ЄС

Історичне рішення: Єврокомісія рекомендувала почати переговори про вступ України до ЄС

Україна ще на крок наблизилася до вступу до Європейського союзу. У середу Єврокомісія офіційно рекомендувала країнам-учасницям..

Дата завантаження: 2024-05-07

video

Україна ще на крок наблизилася до вступу до Європейського союзу. У середу Єврокомісія офіційно рекомендувала країнам-учасницям розпочати переговори з Києвом.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Україна виконала 90 % необхідних реформ, проте решту 10 % теж треба буде реалізувати.

[Урсула фон дер Ляєн, президент Єврокомісії]:

«Основного прогресу було досягнуто у сфері конституційного правосуддя, у відборі членів Вищої ради правосуддя та в антикорупційній програмі. Є поступ у боротьбі з відмиванням грошей. Ужито важливих заходів, щоб обмежити вплив олігархів на життя суспільства, а також ухвалено новий закон про медіа. У питаннях національних меншин теж є зрушення».

Також Урсула фон дер Ляєн додала, що формально переговори мають розпочатися, щойно Київ посилить боротьбу з корупцією, ухвалить закон про лобіювання відповідно до стандартів ЄС та поліпшить захист нацменшин.

Про рішення Єврокомісії схвально відгукнувся президент України Володимир Зеленський.

[Володимир Зеленський, президент України]:

«Сьогодні історія України та всієї Європи зробила правильний крок — Єврокомісія рекомендувала розпочати переговори щодо членства з Україною».

За словами високопосадовців, Єврокомісія розробила для України унікальну прискорену процедуру вступу, яка передбачає владнання технічних питань переговорів про вступ паралельно з політичними.

Як припускають, остаточне рішення Європейська рада може оголосити вже в грудні. А початок переговорів залежатиме від того, наскільки успішно Україна проведе реформи та досягне решти критеріїв.

Комісія і далі стежитиме за прогресом та дотриманням умов і випустить відповідний звіт у березні 2024 року.

Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: