18.11.2024
Телеканал NTD

Перший у світі заповідник кашалотів створять біля берегів Домініки в Карибському морі

Перший у світі заповідник кашалотів створять біля берегів Домініки в Карибському морі

Перший у світі заповідник для кашалотів створять у Домініці в Карибському морі. Він охопить акваторію площею..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

Перший у світі заповідник для кашалотів створять у Домініці в Карибському морі. Він охопить акваторію площею 900 квадратних кілометрів. Це більше за сам острів.

Домініка — одне з небагатьох місць світу, де кашалоти є впродовж усього року.

[Енрік Сала, дослідник]:

«Ось як 20 років біля берегів Домініки стає дедалі менше кашалотів. Причина в діяльності людей, яка шкодить китам не лише тут, а й в інших місцях; також небезпечні зіткнення з кораблями, шумове забруднення, пластикові відходи та рибальські снасті. Заповідник прихистить кашалотів, адже їм загрожує зникнення».

Кашалоти — найбільші представники зубастих китів. Самці виростають до 18–20 метрів та важать до 40 тонн. Самки майже вдвічі менші. Ці тварини мають найбільший мозок на планеті. Він може важити майже 8 кілограмів.

Кашалоти харчуються переважно головоногими молюсками, зокрема гігантськими кальмарами, які живуть на великій глибині. Унікальна будова організму цих китоподібних дає їм змогу пірнати на глибину до двох кілометрів і перебувати під водою до півтори години.

[Шейн Геро, дослідник]:

«Вони занурюються глибше, ніж сучасні атомні підводні човни. Причому роблять це, несучи вглиб найбільший мозок на планеті — найбільший з усіх, які будь-коли існували».

Кашалоти відіграють важливу роль у житті океану. Їхні екскременти сприяють росту фітопланктону, який поглинає з води вуглекислий газ. Дослідники підрахували, що 250 кашалотів можуть сприяти поглинанню 4000 тонн вуглецю на рік. Таку саму кількість CO₂ поглинає ліс площею 70 квадратних кілометрів.

У межах проєкту створять спеціальну судноплавну магістраль, щоб уникнути зіткнень китів із кораблями. Цей шлях також пролягатиме далеко від місць риболовлі, а значить стане менше порваних сітей.

Витрати на утримання заповідника планують відшкодовувати коштом розвитку туризму. Гостям острова запропонують наземні та підводні екскурсії, під час яких можна буде побачити кашалотів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Перший у світі заповідник кашалотів створять біля берегів Домініки в Карибському моріЗнайомтесь із найщасливішим водієм автобуса в АргентиніУ зоопарку в Берліні оголосили клички двох суматранських тигренятКилим із дзвіночків знову прикрасив «Синій ліс» у БельгіїФестиваль у Стамбулі: мільйони тюльпанів прикрасили містоУ Парижі відновили легендарний забіг офіціантівУ зоопарку Парижа оселилася молода самка ламантинаЙогу внесли до розкладу уроків однієї зі шкіл столиці КосоваУ Бухаресті авіапасажирів здивували цирковою виставоюУ Лондонському зоопарку підростає дитинча рідкісної рівнинної горили

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: