27.11.2024
Телеканал NTD

«Місто мертвих» у Ватикані вперше відкрили для всіх охочих

«Місто мертвих» у Ватикані вперше відкрили для всіх охочих

Ворота Санта-Рози в стіні Ватикану відчинили для всіх охочих. Через них вперше можна потрапити до некрополя,..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Ворота Санта-Рози в стіні Ватикану відчинили для всіх охочих. Через них вперше можна потрапити до некрополя, що на давній дорозі Віа Тріумфаліс. Саме там відкрилася виставка «Життя та смерть за цезарів Риму».

Раніше некрополь був відчинений лише для вчених і фахівців.

[Барбара Джатта, директор Музеїв Ватикану]:

«Навіть один відвідувач може прийти без гіда, просто скористатися цією чудовою освітньою стежкою, пройти через цей прохід, який дає змогу побачити унікальний археологічний об’єкт».

Некрополь унікальний тим, що дає можливість зазирнути в життя нижчих соціальних верств Стародавнього Риму, зокрема рабів, вільновідпущеників та ремісників.

У багатьох випадках було виявлено похоронні стели з написами, які уточнюють особи померлих та їхні особисті історії. Так, один із них був охоронцем сцени великого театру Помпеїв і мав дбати про декорації.

[Леонардо ді Блазі, працівник Музеїв Ватикану]:

«З написів ми навіть зрозуміли, що деякі з них, особливо раби, були власністю імператорів. Часто згадується їхній господар. У цьому разі це імператор Нерон».

Гробниці датуються періодом із першого по четверте століття нашої ери.

Площа некрополя — коло 1000 квадратних метрів. Ділянка дороги Віа Тріумфаліс, на якій він розташований, спочатку проходила за межами міста.

Римське право забороняло як кремацію, так і поховання померлих усередині міст із міркувань безпеки та гігієни.
Коротке посилання на цю сторінку:

«Місто мертвих» у Ватикані вперше відкрили для всіх охочихУ Гонконгу неонові вивіски відходять у минуле, але їх намагаються врятуватиДва неопубліковані тексти пісень Боба Ділана виставлять на торги в Нью-ЙоркуНа горі Фудзі в Японії на альпіністів чекають нові правилаУ Болівії ламам, альпакам та вікуньям присвятили фестивальВідпустка вдома: на березі Тибру в Римі відкрили безплатний пляжСекрет розкрито: як туристи роблять фото в Ріо, на якому вони неначе висять над урвищемВ Іспанії відроджують дзвонарствоНесподіваний скарб: мармурову статую знайшли в давньоримській каналізації в БолгаріїКоролівські сукні та лист Рінго Старра: стартують аукціонні «Класичні тижні»

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: