28.05.2024
Телеканал NTD

Бельгійці з вадами слуху закликають робити прозорі маски для обличчя

Бельгійці з вадами слуху закликають робити прозорі маски для обличчя

Бельгія, як й інші європейські країни, поступово виходить із карантину. Уряд запровадив правило носити маски в..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Бельгія, як й інші європейські країни, поступово виходить із карантину. Уряд запровадив правило носити маски в міському транспорті й рекомендує не знімати їх і в інших громадських місцях. Проте ті, хто має проблеми зі слухом, закликають робити маски прозорими. Вони кажуть, що інакше не можуть діставати потрібну інформацію й взаємодіяти з іншими.

Люди з вадами слуху спілкуються, читаючи по губах і використовуючи мову жестів. Якщо продавець у масці й половину його обличчя не видно, то навіть купити морозиво вже може бути складно.

[Марі-Флоренс Девале, голова Бельгійської асоціації глухих]:
«Ми закликаємо виготовляти прозорі маски, бо глухі дістають інформацію, дивлячись на рухи губ. Якщо маски непрозорі, ми нічого не бачимо. Ми не можемо читати по губах. Це заважає комунікації».

[Селін Реттманн, студентка]:
«У нинішній ситуації через коронавірус продавці на пошті чи в аптеці надягають маски. Виникає проблема недоступності для людей з вадами слуху. Ось чому важливо використовувати прозорі маски — глухим має бути зручно».

У цій школі для дітей з особливостями розвитку знайшли вихід. Тут шиють маски з прозорими вставками.

[Венді Шеллеманс, викладач]:
«Нашим дітям важливо бачити все обличчя, бо ви виражаєте думку не лише руками, а й лицем. Треба показати емоції, пов’язані з думкою».

А одна благодійна бельгійська організація створила відеоролик, у якому показано, як зробити прозору маску власноручно.

[Софі Вераль, активістка]:
«Ми склали інструкцію, щоб люди могли робити їх самостійно. І ми зняли відео, щоб люди зрозуміли, навіщо потрібні такі маски, і як їх носити».

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, приблизно 5% населення всієї Землі страждають від часткової чи повної глухоти. Це понад 466 мільйонів осіб.
Коротке посилання на цю сторінку:

Бельгійці з вадами слуху закликають робити прозорі маски для обличчяВ Австралії людей з інвалідністю навчають працювати так, щоб вони не втратили роботуФранцузька компанія подарувала Австралії землю під національний паркООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °C2024-й настав: новорічні феєрверки у великих містах світуНайбільшу у світі дерев’яну вітряну турбіну збудували у ШвеціїСуданці виходять в інтернет через Starlink, оскільки мобільного зв’язку немаєТроє жителів Японії виступили проти «расової упередженості»У Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під суд

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: