27.05.2024
Телеканал NTD

ЄС обіцяє Західним Балканам план відновлення й членство

ЄС обіцяє Західним Балканам план відновлення й членство

Лідери 27 країн-членів ЄС і керівництво блоку провели віртуальну зустріч з очільниками країн Західних Балкан. Тобто..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Лідери 27 країн-членів ЄС і керівництво блоку провели віртуальну зустріч з очільниками країн Західних Балкан. Тобто Сербії, Косова, Чорногорії, Албанії, Боснії і Герцеговини та Північної Македонії. Усі ці держави прагнуть увійти до складу ЄС.

Спочатку саміт планували провести в хорватському Загребі. Однак через пандемію довелося обмежитися телеконференцією.

Лідери Євросоюзу запевнили, що країни регіону є невіддільною частиною блоку, і що їхнє членство реальне.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:

«Цей саміт, нехай навіть і віртуальний, — свідчення того, наскільки важливий цей регіон для Європейського Союзу. Він — свідчення того, що західні Балкани — абсолютний пріоритет для ЄС і Єврокомісії».

Голова Євроради Шарль Мішель ще раз нагадав про вимоги, які треба виконати, щоби приєднатися до блоку.

[Шарль Мішель, голова Євроради]:
«Важливо й далі проводити реформи: упроваджувати верховенство закону й демократичні цінності, протистояти корупції. Це не тільки буде корисно всім громадянам, а й зміцнить партнерство між регіоном і ЄС».

[Андрей Пленкович, прем’єр-міністр Хорватії]:
«Без сумніву ми почули чітку заяву всіх шести країн Західних Балкан, що їхньою метою є Європейський Союз, це їхній кінцевий пункт з погляду орієнтації».

Звісно, однією з головних тем стала пандемія коронавірусу. ЄС, щоб підтримати економіки регіону, уже пообіцяв виділити близько трьох мільярдів євро. Голова Єврокомісії також зазначила, що розроблять і довгостроковий план відновлення.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:
«Щойно пов’язана з коронавірусом криза буде позаду, Євросоюз підтримає довгострокове відновлення, запропонувавши економічний та інвестиційний план. Я очікую, що цей план оприлюднять пізніше цього року, оскільки він буде пов’язаний з європейським бюджетом».

У березні Північна Македонія та Албанія дістали “зелене світло” від Брюсселя на початок переговорів про вступ до блоку. Це сталося після дворічної затримки.
Коротке посилання на цю сторінку:

ЄС обіцяє Західним Балканам план відновлення й членствоВ Індонезії через повені та зсуви гинуть людиМігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до СШААмериканський штат Аризона повернув закон 1864 року, який забороняє аборти майже в усіх випадкахКанада обмежить час роботи для іноземних студентівВеликі повені на півночі Іраку: є загибліНа Apple подали до суду в США, звинувативши компанію в монополізації ринкуСупервівторок завершився перемогою Дональда Трампа та Джо БайденаЯк накладні вії з КНДР наповнюють магазини світуСпалах лихоманки денге може перешкодити карнавалу в Ріо-де-Жанейро

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: