19.11.2024
Телеканал NTD

Велику Британію закликають припинити імпорт бавовни з китайських «тюремних таборів»

China Daily/File Photo/Reuters

Великі бренди закривають очі на примусову працю в Китаї, яку використовують у масштабах, небачених із часів Другої світової війни. Про це повідомила група юристів і активістів, закликавши Велику Британію припинити імпорт бавовняних товарів з китайського регіону Сіньцзян.

За даними активістів, товари з сіньцзянської бавовни продає багато відомих компаній, зокрема H & M, IKEA, Uniqlo і Muji. Водночас, за оцінками ООН, у трудових таборах Сіньцзяна міститься, щонайменше, мільйон етнічних уйгурів та інших мусульман.

H & M та IKEA вже оголосили, що їхні постачальники більше не матимуть справи з сіньцзянською бавовною. Uniqlo і Muji від коментарів відмовилися.

HM-Shopper

Jack Taylor/Getty Images

У листі британському уряду Всесвітній уйгурський конгрес (WUC) і організація «Глобальна мережа правових дій» (GLAN) заявили, що є «неспростовні докази» того, що уйгурів використовують для примусової праці в бавовняній промисловості Китаю.

Вони закликали Велику Британію провести розслідування і припинити імпорт бавовни з регіону, якщо компанії не доведуть, що її виробили не за допомогою примусової праці. Митниця також повинна розглянути питання про вилучення імпортованої продукції, яка вже перебуває в країні.

Китай стверджує, що табори призначені для боротьби з тероризмом і навчання професійних навичок. Пекін заперечує використання уйгурів для примусової праці.

Із Сіньцзяна надходить понад 80% усієї виробленої в Китаї бавовни. У регіоні проживає близько одинадцяти мільйонів уйгурів.

Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: