13.09.2024
Телеканал NTD

У Швеції через рясні дощі з рейок зійшов поїзд

У Швеції через рясні дощі з рейок зійшов поїзд

У Швеції потяг зійшов із рейок через зливи, що накрили південь Скандинавії. Дощ частково змив залізничний..

Дата завантаження: 2024-05-13

video

У Швеції потяг зійшов із рейок через зливи, що накрили південь Скандинавії. Дощ частково змив залізничний насип. Поліція повідомляє, що в поїзді було понад 100 пасажирів. Травмовано троє людей. Їх доправили до лікарні.

Зливи принесли до регіону справжнє лихо. Затоплено дороги та будинки. Цю погоду можуть визнати найекстремальнішою у Швеції та Норвегії за останні десятиліття.

Метеорологи в обох країнах оголосили червоний рівень небезпеки — найсерйозніший із можливих. Кажуть, що найближчим часом у деяких регіонах може випасти місячна норма опадів чи більше. У Норвегії очікують найбільші повені за 25 років, а у Швеції — за 50.

У сусідній Данії теж дощить. Тут оголосили жовтий рівень небезпеки. Водночас у Фінляндії чекають, що грози підуть наприкінці тижня.

Цій погодній системі в Норвегії навіть дали ім’я. Її назвали «Гансом». Метеорологи кажуть, що найменування допомагає привернути увагу до небезпеки, яку становить стихія.

Водночас жителі словенського міста Чрна-на-Корошкем прибирають вулиці та будинки після дощів. Лихо зачепило дві третини території країни. Дощі лили кілька днів.

За даними ЗМІ, вони принесли найбільші повені в Словенії за всю історію спостережень. Загинуло щонайменше шість осіб. Змивало цілі будинки. Багато сіл тепер засипані уламками та сміттям.

[місцевий житель]:

«Шторм почався у п’ятницю вранці. Я навіть не можу описати, наскільки він був сильний. Я тут один зі старших, але такого в житті не бачив. Усе сталося так швидко. За 30 хвилин усе затопило. Я підняв свою 93-річну бабусю на поверх вище. Спустився, щоб зачинити вікна, і миттю води стало по шию».

На північному заході та в центрі Словенії евакуювали тисячі людей. Тепер армія та пожежники розблоковують дороги.

Повені починають поступово відступати. Але багато районів, як і раніше, відрізані від зовнішнього світу.

Євросоюз надав важку техніку та рятувальників. Словенія також запросила у НАТО вертольоти, солдатів та збірні мости.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Швеції через рясні дощі з рейок зійшов поїздПерспективи договору Ізраїлю з ХАМАСом дедалі примарнішіЧовен із мігрантами перекинувся біля берегів ПанамиАвстралія незадоволена поясненням Ізраїлю й вимагає покарати винних у загибелі волонтерівОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуІзраїль обіцяє радитися зі США перед наступом на Рафах, що в Секторі ГазиЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуЩе одного імовірного китайського шпигуна заарештували в НімеччиніІзраїль і далі перебуває в стані підвищеної готовності після масованої атаки ІрануЄвропарламент затвердив нові імміграційні правила Євросоюзу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: