12.10.2024
Телеканал NTD

Європа бореться з вогнем та водою

Європа бореться з вогнем та водою

Пожежники гасять вогонь на острові Сардинія. Тут через лісові пожежі евакуювали близько 600 жителів. Для гасіння..

Дата завантаження: 2024-05-12

video

Пожежники гасять вогонь на острові Сардинія. Тут через лісові пожежі евакуювали близько 600 жителів. Для гасіння використовують гідролітаки.

А це кадри з місцевості, що в іспанському регіоні Каталонія, неподалік французького кордону. Приморські будинки дивом не згоріли. Водночас пожежа залишила місцевих жителів та туристів без води, електрики, інтернету й телефонного зв’язку.

У Португалії лісова пожежа спустошила 7000 гектарів території, загрожуючи деяким житлам. На щастя, її вдалося взяти під контроль. Боротися зі стихією відправили 1100 пожежників та 14 гідролітаків.

[місцевий житель]:

«Пожежа почалася за п’ять-шість кілометрів звідси, пройшла тут і залишила по собі ось це. Було страшно: велика швидкість, сильний вітер. Будинки дивом устояли».

Європа й далі бореться з наслідками екстремальної спеки. Липень уже визнали найспекотнішим місяцем за всю 174-річну історію спостережень.

Торік хвилі тепла призвели до загибелі понад 61 тисячі людей у 35 європейських країнах та спричинили нищівні лісові пожежі.

Водночас метеорологічні агенції Іспанії та Португалії прогнозують, що цього тижня прийде ще одна хвиля тепла.

Утім, не всі європейські країни потерпають від вогню. Деякі від повеней. Це — Словенія. Тут уже четверо загиблих.

Вода почала підійматися через зливи, які накрили країну минулого тижня. Зруйновано житлові будинки, установи, дороги та об’єкти енергетичної інфраструктури.

До затоплених районів відправили сотні солдатів, гелікоптери та будівельну техніку. Збитки оцінюють у 500 мільйонів євро.

[місцева жителька]:

«Апокаліпсис, жахлива катастрофа. Ми всі маємо справу з однією і тією ж проблемою. Дуже шкода, що ми нічого не можемо з цим вдіяти. Дуже сумно».

Повені та зсуви також охопили південь сусідньої Австрії. Тут перекрито дороги, затоплено підвали та порушено електропостачання.

А в Грузії щонайменше 11 людей загинуло внаслідок зсуву ґрунту в гірській області Рача. Кількість жертв зростає.

Зсув стався в четвер увечері в популярному місці відпочинку та альпінізму. Місцеві жителі кажуть, що такого масштабного тут ще не було. Його назвали найруйнівнішим природним явищем на північному заході Грузії після землетрусу 1991 року.

За оцінками, постраждалі села поховані під п’ятьма мільйонами кубометрів грязі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Європа бореться з вогнем та водоюЯпонія втратила титул третьої за величиною економіки світуУ Калькутті відкрилася перша в Індії підводна лінія метроІзраїль і далі перебуває в стані підвищеної готовності після масованої атаки ІрануУгорці виходять на протести через скандал навколо президентського помилуванняЄменські хусити заявили про удари по двох есмінцях СШАВелика Британія наклала санкції на китайських хакерівДипломатичний скандал: працівники посольства Мексики залишили Еквадор137 осіб загинуло й понад 180 постраждало внаслідок теракту в «Крокус Сіті Холі» у Росії«Відновлення правосуддя для України»: 44 країни в Гаазі підтримали створення трибуналу для Росії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: