18.11.2024
Телеканал NTD

Як почувається пацієнтка, яка три роки тому грала на скрипці під час видалення пухлини з її мозку

Як почувається пацієнтка, яка три роки тому грала на скрипці під час видалення пухлини з її мозку

Понад три роки тому в лікарні Королівського коледжу Лондона пацієнтка Дагмар Тернер грала на скрипці, поки..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

Понад три роки тому в лікарні Королівського коледжу Лондона пацієнтка Дагмар Тернер грала на скрипці, поки їй із мозку видаляли пухлину.

Усе це було потрібно, щоб урухомити ділянки мозку, які відповідають за рухи рук пацієнтки. Це дало лікарям змогу не пошкодити ці зони.

Жінці спочатку ввели анестезію, а коли почалась відповідальна фаза операції, її розбудили. Поки лікарі працювали, вона виконувала Summertime Джорджа Гершвіна.

Тепер Дагмар знову зустрілася зі своїм хірургом. Вони поділилися спогадами.

[Кейюмарс Ашкан, нейрохірург]:

«Очевидно, що труднощі були, і переважно нестандартні. Дагмар хотіла зберегти навичку гри на скрипці. Це найдрібніша моторика людини. Найменша помилка, щонайменше пошкодження мозку могло вплинути на цю здатність. Тому все мало бути виконано ідеально».

Операцію вважають настільки унікальною, що в Гантеріанському музеї історії хірургії виставили відеоекран, на якому показують кадри того, що відбувалися в операційній.

[Кейюмарс Ашкан, нейрохірург]:

«У неї була пухлина головного мозку, але вона також хотіла мати можливість і далі грати на скрипці, бо музика посідала центральне місце в її житті. Вона сказала, що якщо після операції втратить цю навичку, то скоріше взагалі відмовиться від видалення пухлини».

За виступом жінки під час операції спостерігало багато людей. Однак Дагмар каже, що не боїться сцени.

[Дагмар Тернер, пацієнтка]:

«Професор сказав мені: “Дагмар, ти знаєш, скільки людей сьогодні буде дивитися цю операцію?” Я й гадки не мала. Він сказав: “Можливо, 30, 35, 40, 45 осіб”. А це досить багато. Він сказав: “Так, треба було продавати квитки”».

Три роки по тому Дагмар досі ходить на регулярні медичні огляди. Шлях до одужання виявився довгим.

[Дагмар Тернер, пацієнтка]:

«Відразу після операції в мене було все гаразд, але за кілька тижнів по тому я ніби зірвалася зі скелі й падала вниз».

Дагмар грає у Симфонічному оркестрі острова Вайт та в різних хорових групах. Після операції вона вже встигла виступити на значних заходах. Каже, що нестандартна процедура була того варта.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як почувається пацієнтка, яка три роки тому грала на скрипці під час видалення пухлини з її мозкуФермери біля затоплених полів у Греції скаржаться на погоду та просять допомогиУ Гонконгу запроваджують заборону на одноразовий пластиковий посудООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняУ Норвегії розводять песців, щоб урятувати їх від вимирання в СкандинавіїУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судРекордно низьку народжуваність зафіксували в Японії 2023 рокуКовбаса з єнотів — новий делікатес у НімеччиніЯк пінгвінів захищають від пожеж на австралійському острові ФіліппДруга найбільша в історії Техасу пожежа знищує будинки

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: