13.05.2024
Телеканал NTD

Ердоган не блокуватиме заявку Швеції на вступ до НАТО

Ердоган не блокуватиме заявку Швеції на вступ до НАТО

Туреччина більше не блокуватиме заявку Швеції на вступ до НАТО. Президент Тайїп Ердоган підтвердив це під..

Дата завантаження: 2024-05-13

video

Туреччина більше не блокуватиме заявку Швеції на вступ до НАТО. Президент Тайїп Ердоган підтвердив це під час переговорів у кулуарах саміту військового альянсу у Вільнюсі.

На цих кадрах Ердоган тисне руку прем’єр-міністру Швеції Ульфу Крістерссону. Своїм рішенням Анкара поклала край політичному протистоянню навколо цього питання, яке тривало в блоці з минулого року.

Ердоган сказав, що направить заявку Швеції на схвалення до турецького парламенту.

[Єнс Столтенберг, Генеральний секретар НАТО]:

«Я щойно провів конструктивну зустріч із президентом Ердоганом та прем’єр-міністром Крістерссоном. Я радий оголосити, що за її підсумками президент Ердоган погодився якнайшвидше направити до Національної Асамблеї протокол про вступ Швеції, а також тісно працювати з парламентом, щоб забезпечити ратифікацію».

Швеція подала заявку про вступ торік разом із Фінляндією, яка стала 31-м членом альянсу у квітні. Швеції ж багато місяців не вдавалося пробитися крізь протистояння Анкари. Турецька влада відмовлялась затверджувати її заявку, звинувачуючи Стокгольм у приховуванні курдських сепаратистів.

Нині Швеція і Туреччина домовились про укладення так званого «Договору про безпеку» щодо боротьби з тероризмом. Стокгольм також пообіцяв підтримати прагнення Туреччини стати членом Європейського Союзу.

НАТО – військово-політичний блок, що охоплює більшість країн Європи, а також США та Канаду. Згідно з неофіційним правилом, члени спілки повинні витрачати на оборону не менше ніж 2% ВВП. Однак цю вимогу виконують лише Велика Британія, Польща, Греція та Естонія.
Коротке посилання на цю сторінку:

Ердоган не блокуватиме заявку Швеції на вступ до НАТОГонконг посилив закон про нацбезпекуГаїтяни шукають захисту від банд біля поліційних дільниць137 осіб загинуло й понад 180 постраждало внаслідок теракту в «Крокус Сіті Холі» у РосіїПовені спричинили хаос в Афганістані та ПакистаніПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООНАдміністрація Байдена скасувала послаблення нафтових санкцій щодо ВенесуелиПогорільці в Чилі відновлюють своє житло«Відновлення правосуддя для України»: 44 країни в Гаазі підтримали створення трибуналу для РосіїГодинник Rolex, золото та діаманти: президента Перу звинувачують у розкраданні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: