13.05.2024
Телеканал NTD

Колишні браконьєри допомагають відновлювати коралові рифи Індонезії

Колишні браконьєри допомагають відновлювати коралові рифи Індонезії

Колишні браконьєри відновлюють коралові рифи, які зруйнували багато років тому. Це акваторія індонезійського архіпелагу Спермонде, що..

Дата завантаження: 2024-05-13

video

Колишні браконьєри відновлюють коралові рифи, які зруйнували багато років тому. Це акваторія індонезійського архіпелагу Спермонде, що в Макасарській протоці.

Раніше рибалки глушили тут рибу вибухівкою, що нищило крихкі корали. Потім за це запровадили кримінальне покарання, але рифи вже майже зникли.

Архіпелаг складається зі 120 острівців. 14 років тому лише 2 % тутешніх коралових рифів були в гарному стані.

Індонезійський науковець Сяфюдін Юсуф узявся за відновлення трьох гектарів рифів біля острова Баді. До роботи залучив колишніх браконьєрів. Раніше вони не вважали нетрадиційні методи промислу чимось поганим.

[колишній браконьєр]:

«Нам треба було жити, але знайти гідну роботу важко. Ми лише знали, що можна глушити рибу. Так ми почали нищити рифи».

Науковець мусив підбирати ключик до серця кожного потенційного помічника.

[Сяфюдін Юсуф, науковець]:

«Коли людей залучають до такого процесу, їхні можливості розширюються. Ми даємо їм знання, які вони можуть передати іншим. Хоча в цій справі бере участь лише кілька людей, але вплив досить великий».

Зараз колишні браконьєри розуміють: що більше коралових рифів, то більше в морі риби.

[колишній браконьєр]:

«Ми думали, що науковець нашкодить коралам і ускладнить нам життя. Але він пояснив, що корали необхідні рибі, а ми, рибалки, від неї залежимо. Він дав нам знання, і наш добробут поліпшився завдяки збереженню коралових рифів».

Рибалки роблять спеціальні каркаси й опускають їх на морське дно. До них кріплять живі корали, а ті потім розростаються.

Тепер науковець планує відновити коралові рифи поруч із двома сусідніми островами: Барранг Ломпо та Самалона.

За даними дослідників, коралові рифи в Індонезії охоплюють площу 50 тисяч квадратних кілометрів. Це майже п’ята частина загальної площі коралових рифів у світі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Колишні браконьєри допомагають відновлювати коралові рифи ІндонезіїУ Сіетлі тисячі людей милуються цвітом сакуриНове поле тюльпанів приваблює туристів на півдні АнгліїЗнайомтесь із найщасливішим водієм автобуса в АргентиніСмугастий дебютант: тримісячне тигреня показали публіці в зоопарку в РиміУ зоопарку Парижа оселилася молода самка ламантинаДанські кондитери змагаються у створенні найсмачніших «карнавальних булочок»Море щенячої любові дістали шанувальники йоги з нагоди Дня святого ВалентинаНазвані мами-видри допоможуть осиротілим дитинчатамПерші у світі перегони в реактивних костюмах відбулися в Дубаї

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: