16.02.2024
Телеканал NTD

США повернули Мексиці «Земного монстра»

США повернули Мексиці «Земного монстра»

До Мексики повернувся артефакт, який нелегально вивезли до США ще в 50-х роках минулого століття. Це..

Дата завантаження: 2024-05-15

video

До Мексики повернувся артефакт, який нелегально вивезли до США ще в 50-х роках минулого століття. Це так званий «Земний монстр», якого також називають Пам’ятник 9 Чалькацинго.

Уважають, що монумент вагою коло тонни створили ольмеки в період із 400 по 800 рік до нашої ери. Ця цивілізація існувала в доколумбову епоху. На думку вчених, елементи її культури запозичили майже всі цивілізації, які існували пізніше.

[Марсело Ебрард, міністр закордонних справ Мексики]:

«Він дуже важливий для нашої самоідентифікації. Відсутність цієї пам’ятки була схожа на рану, на відсутність чогось суттєвого. Місце для нього було, але самого артефакту не було. Він повернув нас туди, звідки ми прийшли. Це частина спадщини народу Мексики».

Розмір пам’ятника – 1,8 на півтора метра. Його вирізали з вулканічного каменю. Припускають, що він зображує «земного монстра», який часто з’являвся в ольмекській культурі. Його відкритий рот – це вхід до підземного світу.

[Маріо Кордова, археолог]:

«Пам’ятник 9 – це уособлення гори з печерою, а конкретніше це хрест. Це також рот найлютішої тварини Америки – ягуара».

Як вивезли археологічну пам’ятку, не відомо. Але припускають, що у 60-х роках вона уже була в США. А на початку 70-х її навіть виставляли в Метрополітен-музеї в Нью-Йорку.

Ольмеки — одна з найдавніших цивілізацій Мезоамерики. За оцінками вчених, вона існувала в період між 1200 та 400 роками до нашої ери. Уважають, що це був народ із розвиненою культурою, який мав багатий світогляд та складну політичну організацію.
Коротке посилання на цю сторінку:

США повернули Мексиці «Земного монстра»Всесвітній День Фалунь Дафа відзначили парадами та іншими мальовничими заходамиУперше за 450 років вісім частин вівтаря епохи Відродження зібрали докупиМісто з казки «Тисяча й одна ніч» запрошує на фестиваль у СШАВ Італії відкрився новий підвісний міст на висоті 175 метрівСендбординг повертається до НамібіїОстанню картину Караваджо показали в ЛондоніНайвідоміший храм Камбоджі хоче повернути колишню кількість туристівСицилійський вулкан Етна приваблює туристів кільцями пари та газуУ Болівії ламам, альпакам та вікуньям присвятили фестиваль

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: