16.02.2024
Телеканал NTD

У Непалі відзначили 70-ті роковини першого сходження на Еверест

У Непалі відзначили 70-ті роковини першого сходження на Еверест

Урочиста музика й багатотисячний парад. У столиці Непалу святкують 70-ті роковини першого сходження на Еверест. Найвищу..

Дата завантаження: 2024-05-15

video

Урочиста музика й багатотисячний парад. У столиці Непалу святкують 70-ті роковини першого сходження на Еверест. Найвищу вершину Землі в травні 1953 року підкорив новозеландський альпініст Едмунд Гілларі та непальський шерпа Тенцінг Норгей.

[Пасанг Лхаму, альпіністка]:

«Ми святкуємо це щороку, але цього разу підготовлено спеціальну програму, присвячену 70-річчю першого сходження на гімалайську гору. Свято проходить не лише в Катманду, а й у всій країні. Ми, непальці, пишаємося цією подією».

Висота Евересту – 8848 метрів. Едмунд Гілларі й Тенцінг Норгей здійснили сходження, використовуючи кисневі апарати. Також в експедиції брали участь троє інших альпіністів, але вони піднялися лише до висоти 8500 метрів, а потім повернулися до табору.

Гілларі та його супутник пробули на вершині Евересту 15 хвилин. Новозеландець сфотографував провідника та поставив на горі прапор.

На цей час на Еверест здійснено понад 9000 сходжень. Багато альпіністів піднімаються повторно. Маршрути використовують різні: з південного – непальського – боку та з північного – тибетсько-китайського. Дехто прокладає свої маршрути.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Непалі відзначили 70-ті роковини першого сходження на ЕверестУ Хорватії прихід весни святкують Фестивалем вогнів10 років у Louis Vuitton: дизайнер Ніколя Геск’єр відсвяткував ювілей у ЛувріУ сади Версаля повертається фонтан «Колісниця Аполлона»Кам’яний Атлант знову височить у Долині храмів на СициліїВсесвітній День Фалунь Дафа відзначили парадами та іншими мальовничими заходамиУ Ватикані реставрують центральний елемент собору Святого ПетраЗаповзятливі австралійці створюють приватні парки для вигулу собакТвори мистецтва з обрізків робить єгипетський теслярСтаре місто Баку приваблює туристів стародавніми палацами, мечетями та караван-сараями

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: