13.06.2024
Телеканал NTD

Посуха в Тунісі: фермери збирають зернові раніше, щоб вистачило на корм

Посуха в Тунісі: фермери збирають зернові раніше, щоб вистачило на корм

Туніські фермери цьогоріч збирають урожай раніше, щоб вистачило бодай на корм худобі. У країні триває велика..

Дата завантаження: 2024-05-13

video

Туніські фермери цьогоріч збирають урожай раніше, щоб вистачило бодай на корм худобі. У країні триває велика засуха. Водночас в уряду немає грошей на імпорт пшениці, через що в пекарнях закінчується хліб.

Хасан має ферму в передмісті столиці. Каже, що засадив пшеницею 150 гектарів. Але врятувати вдалося лише 20. Цього вистачить лише для того, щоб засадити поля наступного року. На продаж чи споживання нічого не залишиться.

[Хасан Четуї, фермер]:

«Усі ці колоски послужать кормом, бо вони порожні через посуху. Попри те, що ми перебуваємо в районі зрошення, нам не вистачило води, тому ці колоски пусті».

Посуха в Тунісі триває вже три роки. Утім, кліматологи впевнені, що вона може стати постійною, і в країні згодом стане ще сухіше та спекотніше.

Уже зараз водосховища висохли, земля потріскалася, а воду почали нормувати.

Очікується, що цього року зберуть лише 250 тисяч тонн зернових. Торік було 750 тисяч. Це означає, що 95 % злаків влада муситиме імпортувати. Водночас до посухи в країні в середньому споживали півтора мільйони тонн злаків на рік.

У пекарнях уже закінчуються запаси борошна. Хліб тепер є не завжди. Зростають черги. Бракує й інших товарів.

Пекар Ісмаїл каже, що закриватиметься, бо борошна немає.

[Ісмаїл Буабделлі, пекар]:

«Ми побували на чотирьох пшеничних млинах, борошна не знайшли. Нам виділили квоту, ми йдемо до торгової палати, нас посилають у млин, а працівники млина кажуть, що борошна немає».

Торік Світовий банк виділив Тунісу 130 мільйонів доларів, щоб країна могла імпортувати пшеницю за світовими цінами. Також уряд підняв закупівельну ціну на пшеницю для фермерів, щоб їх підтримати.

Президент Каїс Саїд в економічних проблемах Тунісу звинувачує корупцію в попередніх адміністраціях, а також злочинні угруповання.
Коротке посилання на цю сторінку:

Посуха в Тунісі: фермери збирають зернові раніше, щоб вистачило на кормПольські та чеські фермери перекрили КПП на кордоні з НімеччиноюІзраїль заявив, що не закінчив із «Хезболлою» і що «літо буде спекотним»Ізраїль і далі перебуває в стані підвищеної готовності після масованої атаки ІрануІзраїль оголосив, що вивів майже всі війська з півдня Сектора ГазиВ Іспанії згоріла житлова 14-поверхова будівляПоліція зачищає від демонстрантів кампуси американських університетівУ М’янмі запровадили обов’язкову військову службуБандити застрелили 12 людей у багатому передмісті столиці ГаїтіІзраїль проводить «високоточну» операцію в лікарні «Шифа»

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: