04.05.2024
Телеканал NTD

Активісти ПАР хочуть повернути діамант зі скіпетра британських монархів

Активісти ПАР хочуть повернути діамант зі скіпетра британських монархів

Активісти з Південної Африки закликали Велику Британію повернути їхній країні найбільший у світі діамант. Він називається..

Дата завантаження: 2024-05-04

video

Активісти з Південної Африки закликали Велику Британію повернути їхній країні найбільший у світі діамант. Він називається «Зірка Африки». Його вставлено в монарший скіпетр, який використали в коронації Чарльза III.

Вага каменя — 530 каратів. Його знайшли в ПАР у 1905 році. Пізніше уряд колонії Трансвааль, якою тоді володіла Британська імперія, подарував його королю Едуардові VII.

Нині ж на хвилі того, що багато художніх творів і артефактів повертають колишнім колоніям, у ПАР згадали й про цей діамант.

[Мотусі Каманга, юрист й активіст із Йоганнесбурга]:

«Якщо вони хочуть бути монархією, яку африканці визнавали б і поважали, то було б розумним повернути нам те, що забрали без нашого відома».

Юрист Мотусі Каманга створив онлайн-петицію, яка зібрала коло 8000 підписів.

[житель Йоганнесбурга]:

«Вони мають його повернути, бо отримали його незаконно. Вони не просили дозволу, а просто вкрали. Тож треба повернути, хоча це буде й складно».

Утім, деякі жителі Йоганнесбурга не вважають, що варто добиватися повернення діаманта.

[жителька Йоганнесбурга]:

«Гадаю, зараз для нас це не має значення — часи змінилися, ми розвиваємося. У ті дні Великій Британії було важливо перевершувати всіх. А для нас нині це не має значення».

Офіційно камінь називається «Куллінан I». Його огранили з алмаза вагою коло 3100 каратів, який знайшли в шахті біля Преторії.

З цього каменя огранили інший діамант меншого розміру, який відомий, як «Куллінан II». Його помістили на корону Британської імперії. Її монархи надівають на урочисті заходи.

Разом зі скіпетром корону зберігають у колекції королівських коштовностей у Лондонському тауері.
Коротке посилання на цю сторінку:

Активісти ПАР хочуть повернути діамант зі скіпетра британських монархівВеличезне джерело природного водню знайшли в албанській шахтіНа Канарських островах протестують проти масового туризмуНезвичайну кількість мертвих кайр знаходять на узбережжі ФранціїТуристи закликають дати спокій принцесі Кейт після того, як її помітили у ВіндзоріКенійська компанія рятує природу від електронного непотребуГаїті закликає міжнародну спільноту запобігти геноциду в острівній державіВ Уганді фермери переходять на вирощування бамбукаНауковці: 2023 рік став найтеплішим за всю історію спостереженьДубайський стартап робить столове приладдя з пшеничної соломи

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: