04.07.2024
Телеканал NTD

Дайвери спускаються на дно Адріатичного моря, але не по скарби

Дайвери спускаються на дно Адріатичного моря, але не по скарби

Хорватські дайвери вирушають на полювання, пірнаючи в прозорі води Адріатичного моря. Але на морському дні на..

Дата завантаження: 2024-05-04

video

Хорватські дайвери вирушають на полювання, пірнаючи в прозорі води Адріатичного моря. Але на морському дні на них чекають не скарби, а викинуті пляшки та інші відходи. Острів Млєт став природною греблею, що перегородила шлях сміттю, що пливе від курортного міста Дубровник.

Дайвери підіймають на поверхню автомобільні шини, дерев’яні й металеві відходи, а також скляні й пластикові пляшки.

[Перо Тутман, працівник Інституту океанології в Спліті]:

«Сміття в морі — глобальна екологічна проблема номер один. Від 60 до 90 % морських відходів — це пластик. У світі використовують дуже багато пластмаси, тому в морі її також багато».

Цього разу дайвери сміття сортують. Про це попросили океанологи.

[Матко Поятина, дайвер]:

«Це наш перший захід, коли ми сортуємо відходи, знайдені під водою. Ученим важливо знати, яке саме сміття й у якій кількості ми знаходимо. Ми роздали дайверам пакети різних кольорів, щоб вони могли розділити відходи».

Учені кажуть, що докладна інформація про відходи допоможе розробити стратегію захисту моря від забруднення.

[Перо Тутман, працівник Інституту океанології в Спліті]:

«Важливо знати не лише кількість сміття, а і його склад. На основі отриманих даних ми зможемо зрозуміти, звідки ці відходи».

За два дні дайвери зібрали одну тонну 100 кілограмів сміття. Вони кажуть, що, крім них, біля острова морське дно ніхто не очищає. Дайвери роблять це з власної волі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Дайвери спускаються на дно Адріатичного моря, але не по скарбиУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судІзраїль: БАПОР найняло понад 450 бойовиків ХАМАСуПогорільці в Чилі відновлюють своє житлоДубайський стартап робить столове приладдя з пшеничної соломиГабонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вазиСуданці виходять в інтернет через Starlink, оскільки мобільного зв’язку немаєМігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до СШАОстанній підліток у селі: як Греція планує підвищувати народжуваністьМер Венеції пояснив, чому відвідування історичної частини міста стане платним

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: