16.10.2024
Телеканал NTD

«Розкіш і влада: від Персії до Греції»: нова виставка відкрилася в Британському музеї

«Розкіш і влада: від Персії до Греції»: нова виставка відкрилася в Британському музеї

Розкіш неймовірних масштабів — ось що вразило давніх греків, коли вони захопили намет перського царя. Це..

Дата завантаження: 2024-09-16

video

Розкіш неймовірних масштабів — ось що вразило давніх греків, коли вони захопили намет перського царя. Це сталося під час греко-перських війн 2500 років тому.

Правителі Персії не соромилися показувати своє багатство. Воно свідчило про їхню владу й силу. Саме цій темі присвятили нову виставку в Британському музеї в Лондоні.

Тут показують експонати, створені в другій половині першого тисячоліття до нашої ери. Зокрема вінок із дубового листя, виготовлених із найтонших пластин золота, а також персні, браслети та інші прикраси.

[Джеймі Фрейзер, куратор Британського музею]:

«Розкіш була політичним інструментом у кількох давніх культурах, які охоплювали Балканський півострів і Близький Схід аж до Центральної Азії».

Аскетичніші греки поставилися до розкоші своїх ворогів як до ознаки занепаду та слабкості. На їхню думку, перемогу над сильною Перською імперією їм забезпечило те, що вони вели просте життя, без надмірностей.

[Келлі Аккетта Кроу, кураторка Британського музею]:

«Насправді вся інформація про давню Персію, про те, як перси використовували багатство, походить від грецьких істориків. І це свідчить про деяку упередженість, адже в той час греки й перси були ворогами».

Утім, витончені та дуже красиві речі персів не могли не полонити стародавніх греків. Вони почали наслідувати їхню культуру, створюючи схожі предмети, але менш розкішні.

На виставці також можна побачити золотий скарб із Панагюриште, знайдений у Болгарії в 1949 році. Експозиція складається з дев’яти золотих предметів загальною вагою понад шість кілограмів. Їх створили фракійці.

[Джеймі Фрейзер, куратор Британського музею]:

«Вісім цих посудин — це ритони. Їх використовували для наливання вина. Ще одна посудина — це чаша для пиття. Але головне, що вони демонструють зв’язок між розкішшю та владою, коли політична сила проявлялася таким чудовим чином».

Виставка «Розкіш і влада: від Персії до Греції» триватиме до середини серпня.
Коротке посилання на цю сторінку:

«Розкіш і влада: від Персії до Греції»: нова виставка відкрилася в Британському музеїДанія повернула Бразилії унікальну мантію з червоного пір’яВпливовій жінці-вікінгу присвятили виставку в ДаніїБоянська церква в столиці Болгарії приваблює туристів неоціненними середньовічними фрескамиВисокі жінки Австралії об’єднуються, щоб стати впевненішими в собіКартину Тіціана, яку викрадали двічі, виставляють на торги в ЛондоніМалюнок для обкладинки першої книги про Гаррі Поттера продали за рекордний $1,9 млнДавньоримська Аппієва дорога претендує на внесення до списку ЮНЕСКОБоснійська печера Ветрениця набула статусу ЮНЕСКОПухнасті гості: на виставку до Шанхайського музею впустили кішок

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: