03.09.2024
Телеканал NTD

Кенійців закликають садити стільки дерев, скільки їм виповнилося років

Кенійців закликають садити стільки дерев, скільки їм виповнилося років

Збудувати дім, посадити дерево… Утім, у Кенії одним деревом уже не обійдешся. Країна намагається впоратися з..

Дата завантаження: 2024-05-03

video

Збудувати дім, посадити дерево… Утім, у Кенії одним деревом уже не обійдешся. Країна намагається впоратися з наслідками зміни клімату й небувалою посухою, тому уряд пообіцяв до 2030-го висадити 15 мільярдів дерев.

А недавно оголосили кампанію: посадити стільки дерев, скільки тобі років.

На похороні 103-річної місцевої жительки садять 103 дерева. Це ініціатива Фонду «Зелена Африка».

[Джеймс Нгумбау, працівник фонду]:

«Вона спочила у віці 103-х років. І ми прийшли, щоб посадити дерева. Так ми віддамо шану її життю. Ще більше посадимо до початку сезону дощів. Наступного року на згадку про неї зможете посадити ще 103 дерева. Потім ще 103».

В окрузі Кітуї річка зовсім висохла. Пітер і його друг шукають воду під землею. Але поки що без успіху. Кенія, як і решта країн Африки, ось уже три роки потерпає від небувалої посухи. У цей період опадів подекуди не було взагалі.

Пітер згадує, що в роки його юності річка була повноводною і ніколи не висихала. До того ж через неї навіть траплялися повені.

Тепер він щодня копає колодязь. Боїться, що його стіни незабаром почнуть обвалюватися.

[Пітер Какай, місцевий житель]:

«Колись давно ця річка текла цілий рік, іноді її не можна було перетнути. Але коли люди почали неконтрольовано вирубувати ліси, річка висохла й тепер ми копаємо на 2–3 метри, щоб отримати воду. Напевно, нам треба знову посадити дерева, які росли тут раніше».

Сім’я Моніки Малонзи бере участь у програмі відновлення лісів. Її 70-річний син намагається посадити якомога більше дерев.

[Мванзія Малонза, місцевий житель]:

«Я вже старий — мені 70. Тож почну садити дерева відповідно до мого віку».

10-річна Вікторія — праправнучка Моніки.

[Вікторія Малонза, місцева жителька]:

«Треба дбати про довкілля. Потрібно зберігати воду для дерев, і дерева не треба рубати. Якщо рубаєте одне, слід натомість посадити інше».

А цей розплідник створили за сприяння ООН. Тут вирощують дерева, стійкі до клімату Кенії.

[Доркас Мумбе, агроном]:

«Різні дерева приживаються в різних регіонах не однаково. Ми прагнемо подивитися, які з них добре ростимуть саме тут».

Екологи також кажуть, що якщо повернути ліси, то легше буде зберігати й вразливі види тварин і птахів, які водяться в цій місцевості.
Коротке посилання на цю сторінку:

Кенійців закликають садити стільки дерев, скільки їм виповнилося роківНемає джерел: через забруднення іракці змушені купувати питну водуНа Канарських островах протестують проти масового туризмуЯк голодні калани допомагають урятувати берегову лінію американського штату КаліфорніяБританський король Чарльз III повертається до виконання громадських обов’язківНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °CКанада обмежить час роботи для іноземних студентівЧим пригощатимуть гостей «Оскара»Медзаклади Південної Кореї гостро потребують лікарівУ Мексиці на тлі нестачі води розгоряється суперечка через приватні штучні озера

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: