03.11.2024
Телеканал NTD

Хорватія екстрено прибирає нафту невідомого походження зі свого узбережжя

Хорватія екстрено прибирає нафту невідомого походження зі свого узбережжя

Робітники за допомогою струменевих шлангів прибирають із каміння й піску невеликі згустки нафти. Торік їх винесло..

Дата завантаження: 2024-05-03

video

Робітники за допомогою струменевих шлангів прибирають із каміння й піску невеликі згустки нафти. Торік їх винесло на берег Хорватії, і вони забруднили коло шести кілометрів північного узбережжя країни.

Походження нафти досі невідоме. Водночас скоро туристичний сезон, і до приїзду гостей тут поспішають очистити берег, зокрема пляжі.

[Сільвана Буттігноні, представниця природоохоронної організації]:

«Більшу частину берега очищено. Наближається туристичний сезон, і туристи зможуть приїхати, але роботи ще багато».

Нафта прилипла до скель і лежить на диких вапнякових пляжах. Ця картина абсолютно не влаштовує місцеву владу, адже туризм становить 20 % економіки Хорватії. І він щойно лише почав відновлюватися після пандемії.

Очищують уже кілька місяців. Залучено цивільну оборону, пожежників і волонтерів. Водночас нафта потрапила в мікротріщини вапняку. І вичистити її майже неможливо.

[Мірко Радолович, голова регіонального управління екології]:

«Приблизно п’ять-шість кілометрів берегової лінії, беручи до уваги, що все прийшло з моря, більшість берега (покрита нафтою). Але це переважно берег незаселений, дикий».

Водночас нафта з’являється на цій ділянці узбережжя не вперше. Тепер влада каже, що люди мають право знати, хто в цьому винен.

[місцевий житель]:

«Це проблема, бо бруд постійно з’являється, хоч і менше. Буде проблема з туризмом, коли гості приїдуть і, мабуть, у це вступлять. Забруднення поширюється всюди, його неможливо контролювати».

Хорватські медіа писали, що бруд міг потрапити з найближчої теплоелектростанції. Раніше торік у листопаді вона повідомляла про технічні збої. Але офіційно вона не взяла на себе відповідальності за екологічне лихо.
Коротке посилання на цю сторінку:

Хорватія екстрено прибирає нафту невідомого походження зі свого узбережжяЯк Австралія перетворила морських шкідників на джерело цінної ікриНацгвардія допоможе стримати зростання злочинності в метро Нью-ЙоркаПрофесори-медики Південної Кореї масово звільняються, щоби підтримати стажистівГабонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вазиІзраїль: БАПОР найняло понад 450 бойовиків ХАМАСуЯк в Іспанії вирішують конфлікт між рідкісними ведмедями та людьмиЧерез війну в Секторі Гази Ізраїль утратив тисячі палестинських робітниківНезвичайну кількість мертвих кайр знаходять на узбережжі ФранціїЇдять котів та листя: жителям Судану загрожує голод через війну

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: