18.03.2024
Телеканал NTD

ООН попереджає, що через бої в Судані біженцями може стати до 800 тис. осіб

ООН попереджає, що через бої в Судані біженцями може стати до 800 тис. осіб

На відео — величезний стовп диму, що підіймається над Хартумом — столицею Судану. Як уважають, це..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

На відео — величезний стовп диму, що підіймається над Хартумом — столицею Судану. Як уважають, це наслідок авіаударів та артилерійського вогню.

ООН попереджає, що воєнний конфлікт у третій за населеністю країні Африки може призвести до масової втечі людей до сусідніх держав. За прогнозами організації, біженцями можуть стати до 800 тисяч осіб.

[Абду Дієнг, гуманітарний координатор ООН щодо Судану]:

«Як ви знаєте, руйнівні бої в Судані тривають понад два тижні. І цей конфлікт перетворює суданську гуманітарну кризу на повномасштабну катастрофу».

У середині квітня сотні людей було вбито й тисячі поранено в сутичках між суданською армією та воєнізованими загонами Сил швидкого реагування.

Минулого тижня іноземні уряди масово вивозили своїх громадян повітрям, морем і сушею.

Серед евакуйованих була й Нур Куллаб, яка вісім років тому приїхала до Судану вивчати медицину. Її вивезли додому в Сектор Гази перед тим, як вона мала отримати диплом про вищу освіту.

[Нур Куллаб, евакуйована із Судану]:

«Це був жах. Коли бачиш розкидані всюди тіла, людей без кінцівок, підпалені банки, то відчуваєш, що це вкрай небезпечно. І за один день уся моя восьмирічна важка праця зійшла нанівець».

Десятки тисяч суданців утікають до сусідніх країн. Зростає побоювання, що це може зашкодити всьому регіонові.

[Абду Дієнг, гуманітарний координатор ООН щодо Судану]:

«Мирні жителі й далі тікають від бойових дій. Багато хто з них ховається в районах країни, які не так постраждали від конфлікту. Побічний ефект кризи для цілого регіону дуже непокоїть».

Командувач армії Судану й голова Сил швидкого реагування розділили контроль над урядом після перевороту 2021 року. Однак не змогли подолати розбіжностей під час запланованого переходу до цивільного правління.

Сторони домовилися в неділю продовжити перемир’я на 72 години. ООН повідомляє, що в Саудівській Аравії, можливо, проведуть мирні переговори. Утім, звуки артилерійського обстрілу в Хартумі й зараз нагадують про те, що конфлікт ще далекий від звершення.
Коротке посилання на цю сторінку:

ООН попереджає, що через бої в Судані біженцями може стати до 800 тис. осібДострокові вибори в Португалії: соціалісти вперше з 2015 року втратили більшістьСотні тисяч людей у Мексиці вийшли на протест проти президента країниШлях до НАТО відкрився: Угорщина схвалила членство ШвеціїПоліція: за протестами студентів у США стоять «зовнішні гравці»Ізраїль убив трьох синів лідера ХАМАСуТайванські рятувальники шукають 18 зниклих безвісти після землетрусу25 років репресій: прихильники Фалуньгун закликають зупинити переслідування в КитаїКолумбійський університет почав відстороняти студентів від навчанняБіля парламенту Грузії розганяють демонстрантів, поки всередині обговорюють закон про іноагентів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: