11.05.2024
Телеканал NTD

Напередодні Дня незалежності в Ізраїлі знову пройшли масштабні протести

Напередодні Дня незалежності в Ізраїлі знову пройшли масштабні протести

Десятки тисяч ізраїльтян вийшли на вулиці Тель-Авіва напередодні Дня незалежності країни. Але замість того, щоб святкувати,..

Дата завантаження: 2024-05-11

video

Десятки тисяч ізраїльтян вийшли на вулиці Тель-Авіва напередодні Дня незалежності країни. Але замість того, щоб святкувати, вони знову протестують проти судової реформи.

Ізраїль відзначає 75-річчя незалежності в неспокійних умовах. Протистояння через урядовий законопроєкт призвело до соціального розколу — одного з найглибших із дня заснування країни у 1948 році.

[протестувальник]:
«Можливо це останній День незалежності, яким ми його знаємо. Наступного року все може повністю змінитися. Можливо, з’являться інші правила чи обмеження».

Сотні тисяч ізраїльтян виходять на протест із початку року, відколи уряд прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньягу запропонував реформувати судову систему. Критики законопроєкту стверджують, що він може підірвати демократичні підвалини країни.

[протестувальниця]:

«Передусім я борюся за ту частину демократії, яка в нас тут діє і яка, як і раніше, дуже важлива».

Водночас уряд та прихильники реформи заявляють, що зміни необхідні, щоби приборкати надмірно ліберальний Верховний суд, який агресивно втручається в роботу парламенту та виконавчої влади.

За словами прем’єр-міністра, у країні виникло антидемократичне становище, оскільки невиборна колегія суддів може обмежувати дії парламенту, обраного народом. Новий закон має відновити баланс між гілками влади.

Наприкінці березня прем’єр на місяць призупинив процес, пов’язаний із судовою реформою, щоб досягти компромісу з її противниками. Проте люди й далі протестують і вимагають повністю скасувати законопроєкт. У Тель-Авіві планують провести ще одну демонстрацію 29 квітня. Це буде вже 17-та протестна субота з початку року.
Коротке посилання на цю сторінку:

Напередодні Дня незалежності в Ізраїлі знову пройшли масштабні протестиТисячі ізраїльтян вимагають звільнити заручників із полону ХАМАСуПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООНПоліція зачищає від демонстрантів кампуси американських університетівОпозиційні сили обійшли партію Ердогана на муніципальних виборах у ТуреччиніДональд Трамп переміг на республіканських виборах у МічиганіТайванські рятувальники шукають 18 зниклих безвісти після землетрусу25 років репресій: прихильники Фалуньгун закликають зупинити переслідування в КитаїВеликі повені на півночі Іраку: є загибліПерше за сім років повне сонячне затемнення побачили жителі Північної Америки

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: