19.03.2024
Телеканал NTD

Киргизька дизайнерка створює гарні вироби зі швейних відходів і рятує природу

Киргизька дизайнерка створює гарні вироби зі швейних відходів і рятує природу

Ось такі яскраві клаптики тканини допомагають захищати природу. Киргизька дизайнерка Чолпон Аламанова рятує відходи швейного виробництва..

Дата завантаження: 2024-05-19

video

Ось такі яскраві клаптики тканини допомагають захищати природу. Киргизька дизайнерка Чолпон Аламанова рятує відходи швейного виробництва від звалища. І проблема не лише в тому, що звалище розростається. Воно ще й горить, а дим відносить на Бішкек, який і так уважають одним із найзабрудненіших міст світу.

Швейна промисловість у Киргизстані доволі велика.

[Чолпон Аламанова, дизайнерка]:
«Великий запит на новий одяг. Кількість цехів у Киргизстані зростає, і пропорційно до цього зростає і кількість відходів, які щодня викидають тоннами, і викидають відходи саме текстилю».

Дизайнерка та її помічниці виготовляють усілякі вироби в техніці клаптикового шиття «курак». Цьому ремеслу вже понад 2000 років. Майстрині шиють ковдри, одяг та аксесуари. Причому орнамент і кольори мають певне значення.

[Чолпон Аламанова, дизайнерка]:

«Синій колір зараз дуже актуальний. Адже це колір нашого неба, яке ми нині дуже рідко бачимо через смог. І коли бачиш блакитне небо, то просто радієш: отже, смогу немає».

У швейній майстерні працює 80 жінок віком від 25 до 79 років. За кілька місяців вони переробили 300 кілограмів тканини.

[Чолпон Аламанова, дизайнерка]:
«Кожна річ, яку ми з учнями робимо (крім того, що в ній закладено те, що ми відроджуємо наше традиційне мистецтво), дає дуже приємне відчуття того, що хоч трохи, але ми зробили Киргизстан чистішим».

У березні роботи Чолпон та її учениць демонстрували на художній виставці в Казахстані. Ці вироби надихнули місцевих майстринь. Одна з них планує розпочати такий самий проєкт у своїй країні.
Коротке посилання на цю сторінку:

Киргизька дизайнерка створює гарні вироби зі швейних відходів і рятує природуООН: п’ять країн допоможуть Гаїті в боротьбі з озброєними бандамиВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіЯк у популярному туристичному місті Таїланду справляються з мавпячим свавіллямЧим пригощатимуть гостей «Оскара»Як пінгвінів захищають від пожеж на австралійському острові ФіліппЯку країну визнали найщасливішоюУ принцеси Кейт — рак, британці приголомшеніЯк Австралія перетворила морських шкідників на джерело цінної ікриШістьох арештовано й трьох розшукують у справі про найбільше в історії Канади викрадення золота

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: