19.07.2024
Телеканал NTD

Кулінарний символ Грузії: як і з чим їдять хінкалі

Кулінарний символ Грузії: як і з чим їдять хінкалі

Кажуть, що приїхати до Грузії і не покуштувати хінкалі — це справжній злочин. Адже вони вже..

Дата завантаження: 2024-05-19

video

Кажуть, що приїхати до Грузії і не покуштувати хінкалі — це справжній злочин. Адже вони вже давно стали кулінарним символом цієї країни.

Їх подають у ресторанах і, звісно, готують удома. Гостям країни важливо знати, як правильно вживати цю страву. По-перше, хінкалі їдять руками. По-друге, приправляти їх можна лише перцем. Жодних соусів чи майонезу.

Але приїхавши до Грузії, хінкалі можна не просто скуштувати, а й приготувати самостійно. Такі курси стали хітом серед мандрівників.

У столиці Тбілісі лікар на пенсії Ірина проводить уроки кулінарії прямо у своїй вітальні.

[Ірина Джандієрі, кулінарний інструктор]:
«Традиційні міські хінкалі. Отже, ми в м’ясо нарізатимемо цибулю, часник, зелень петрушки й кінзу».

Начинку роблять із суміші яловичого та свинячого фаршу, трав та спецій. Потім хінкалі варять і подають гарячими.

Водночас велике значення має кількість складок. Їх має бути щонайменше 18. Заведено вважати, що так хвостик швидше остигає. За нього зручніше братися. Також прийнято його не з’їдати, а лишати на тарілці. За ними можна визначити, скільки хінкалі вже з’їли.

[Крістін Мамасахлісі, покупниця]:
«Кожного тижня ми влаштовуємо в сім’ї день хінкалі. Насправді в кожному домі готують свої. Ця страва — чудова нагода зустрітися з друзями й родичами. Тут усе обертається довкола хінкалі. Це не просто страва — це невіддільна частина грузинської культури й ідентичності».

Точне походження страви ніхто не знає. Відомо лише, що їх готують у містах та селах усієї країни століттями. І в різних регіонах досі сперечаються про те, хто їх винайшов і хто робить їх найкраще.

Сучасні версії мають безліч варіантів начинки, таких як грузинський сир сулугуні, гриба й картопля.

[Крістін Мамасахлісі, покупниця]:
«Річ у тім, що хінкалі готувати просто, але складно зробити їх красивими. Треба, щоб вони були певного розміру, мали певну кількість складок. Та головне, звісно, смак».

Коротке посилання на цю сторінку:

Кулінарний символ Грузії: як і з чим їдять хінкаліТуристи розчаровані через страйк працівників Ейфелевої вежі19 000 голів худоби на борту: скандальне судно прибуло до ІракуУ Кенії люди гинуть від повенейКенійська компанія рятує природу від електронного непотребуЧим пригощатимуть гостей «Оскара»На Канарських островах протестують проти масового туризмуПольські діти раді скасуванню домашнього завдання, а ось батьки спантеличеніООН: п’ять країн допоможуть Гаїті в боротьбі з озброєними бандамиУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під суд

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: