11.07.2024
Телеканал NTD

Як відновлюють найбільші тропічні водно-болотні угіддя США

Як відновлюють найбільші тропічні водно-болотні угіддя США

Це найбільша субтропічна територія Сполучених Штатів Америки, де панує дика природа. Болота Еверглейдсу займають територію в..

Дата завантаження: 2024-05-11

video

Це найбільша субтропічна територія Сполучених Штатів Америки, де панує дика природа.

Болота Еверглейдсу займають територію в більш ніж пів мільйона гектарів. Це дім багатьох диких тварин. Угіддя також забезпечують питною водою до дев’яти мільйонів американців.

Утім, у XX столітті парк утратив коло половини своєї площі. Це сталося через те, що воду з боліт відводили для сільського господарства. Також через прокладення доріг припинила надходити вода з озера Окічобі.

Тепер тут повним ходом ідуть проєкти з регідратації.

[Стів Девіс, головний науковий співробітник Фонду «Еверглейдс»]:
«Відновлюючи гідрологію, ми можемо знову створити цей величезний поглинач CO₂, який природно сформувався завдяки торф’яному ґрунту».

Останній великий проєкт — водосховище в сільськогосподарській зоні Еверглейдсу, що на південь від озера Окічобі.

План полягає в тому, щоб збирати й очищати зайву воду з озера, а потім спрямовувати її на південь в Еверглейдсі. Це допоможе зменшити шкідливі викиди на східне й західне узбережжя Флориди, через які, як уважають, відбувається цвітіння токсичних червоних водоростей.

Як очікують, будівництво завершиться у 2029 році.

[Стів Девіс, головний науковий співробітник Фонду «Еверглейдс»]:
«Це дасть нам змогу брати цю воду, зберігати її, очищати й повертати назад в Еверглейдс, де їй і місце».

Зусиль для відновлення водно-болотних угідь почали докладати ще 2000 року. Конгрес США ухвалив відповідний акт. За останній рік федеральний уряд і влади штатів зобов’язалися виділити на проєкт понад мільярд доларів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як відновлюють найбільші тропічні водно-болотні угіддя СШАНайпотужніший за 25 років землетрус на Тайвані: щонайменше четверо загиблихПетропавловськ, що в Казахстані, частково затоплений, тисячі людей евакуйованоІзраїль проводить «високоточну» операцію в лікарні «Шифа»Човен із мігрантами перекинувся біля берегів ПанамиПоліція зачищає від демонстрантів кампуси американських університетівХаос в аеропортах: у Великій Британії стався масовий збій у системі реєстрації пасажирівБандити застрелили 12 людей у багатому передмісті столиці ГаїтіГромадяни М’янми тисячами втікають до Таїланду через посилення бойових дійУгорці виходять на протести через скандал навколо президентського помилування

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: