04.03.2024
Телеканал NTD

Дівчину бронзової доби відтворили в метавсесвіті

Дівчину бронзової доби відтворили в метавсесвіті

У Національному музеї Данії відвідувачі зустрічаються віч-на-віч з історією. Цей цифровий аватар — точно відтворена дівчина..

Дата завантаження: 2024-05-04

video

У Національному музеї Данії відвідувачі зустрічаються віч-на-віч з історією.

Цей цифровий аватар — точно відтворена дівчина з Егтведа. Її останки часів бронзової доби знайшов фермер в однойменному селі, що на півдні Данії, у 1921 році.

Аватар розповідає свою історію усім, хто підходить її послухати.

[Метте Боріц, кураторка виставки]:
«У Данії вона відома. Це один із національних скарбів. Ми почали цей проєкт, щоби більше розповісти про Егтвед. І сучасні технології нам у цьому постійно допомагають».

Дівчину з Егтведа поховали в дубовій труні. Її кістки повністю розклалися. Але археологи змогли виявити волосся, шкіру, нігті, одяг, зубну емаль, трохи мозкової маси та відбиток її тіла на воловій шкурі, на якій вона лежала.

Використовуючи ці підказки, експерти змогли створити зображення. Дівчині було 16–18 років. Як уважають, вона була важливою особою. Її поховали літнього дня 1370 року до нашої ери.

[Метте Боріц, кураторка виставки]:
«Відколи її знайшли, ми створюємо її у формі аватара чи металюдини. Ми намагаємося зрозуміти, який вона мала вигляд».

Аватар допомагали відтворювати 3D-художники копенгагенської студії віртуальної та доповненої реальності. Для цього використали технологію відеоігор.

Звісно, експерти багато чого не знали. Тому де-не-де мусили припускати, як воно могло бути, зокрема тип шкіри, риси обличчя та колір очей.

Як уважають, в умовах музею таку технологію застосували вперше. Тепер відвідувачі можуть здійснити подорож у минуле.

[Берфін Гуріні, 3D-художниця]:
«Ми прагнемо також зробити це у віртуальній реальності, бо зараз її видно на 2D-екрані. Найближча до машини часу з нам відомого це гарнітура віртуальної реальності».

Недавно науковці змогли розкрити деякі подробиці життя дівчини. Як виявилось, вона не жила в тій місцевості, а приїхала туди незадовго до смерті.

Цифровий аватар дівчини з Егтведа виставили разом із копією її труни в Копенгагені в Національному музеї Данії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Дівчину бронзової доби відтворили в метавсесвітіНа виставці в Токіо показали, яким може стати життя у 2050 роціЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуУ Дубаї корали вирощують по-новомуДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАБерезень 2024 став найспекотнішим в історії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: