04.05.2024
Телеканал NTD

Науковці розкрили нові таємниці муміфікації в Стародавньому Єгипті

Науковці розкрили нові таємниці муміфікації в Стародавньому Єгипті

Стародавні єгиптяни тисячоліттями муміфікували померлих, щоб допомогти їм жити вічно. Але секрети єгипетських майстрів бальзамування досі..

Дата завантаження: 2024-05-04

video

Стародавні єгиптяни тисячоліттями муміфікували померлих, щоб допомогти їм жити вічно. Але секрети єгипетських майстрів бальзамування досі повністю не розкрито. Утім, науковці потроху проникають у ці таємниці, і в цьому їм допомагають знахідки археологів.

Золотою жилою інформації стала майстерня з муміфікації, яку чотири роки тому виявили в некрополі Саккара. Там збереглися керамічні посудини з написами, у яких тримали речовини для бальзамування. Знахідки датують VII та V століттями до нашої ери.

[Сюзанна Бек, єгиптолог]:
«Зазвичай на таких посудинах написи зроблено ієратичними знаками та частково демотичними. На наших — письмо змішане».

Науковці зробили аналіз залишків речовин у 30 посудинах і дізналися про нові інгредієнти, які застосовували для бальзамування. Зокрема, це смола дерева агатиса дамарського та олія елемі, яку одержують зі смоли дерева канаріум. Обидва дерева походять із Південно-Східної Азії. Досі вчені не мали свідчень того, що в той час Стародавній Єгипет торгував із цим регіоном.

[Саліма Ікрам, єгиптолог]:

«Дуже дивно, що ця смола та олія елемі прибули здалеку, але не із Сирії і не з Лівану. Як же єгиптяни дізналися про ці речовини та їхні властивості? І чи розуміли вони, що різні смоли мають схожі властивості? І якщо це було так, то навіщо привозити їх здалеку?»

І хоча в науковців виникло багато запитань, уже є деякі відповіді. Так, наприклад, вони проаналізували вміст посудин із написами «антіу» та «сефет». Зазвичай ці назви перекладали як мірра й олія. Але виявилося, що в них була суміш різних речовин, зокрема кедрової смоли й тваринного жиру.

На наступному етапі дослідження вчені перевірять, чи є знайдені речовини в єгипетських муміях. Водночас фахівці припускають, що не було якогось єдиного «рецепту» муміфікування. Можливо, він із роками змінювався. Також різні майстри могли застосовувати для бальзамування різні речовини.
Коротке посилання на цю сторінку:

Науковці розкрили нові таємниці муміфікації в Стародавньому ЄгиптіВосьминоги допомогли у створенні потужних присосківНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливо«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 років

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: