05.05.2024
Телеканал NTD

Найбільше в Європі родовище рідкісноземельних металів знайшли у Швеції

Найбільше в Європі родовище рідкісноземельних металів знайшли у Швеції

У Швеції знайшли найбільше в Європі родовище рідкісноземельних металів. Його в районі Кіруни виявила одна державна..

Дата завантаження: 2024-05-05

video

У Швеції знайшли найбільше в Європі родовище рідкісноземельних металів. Його в районі Кіруни виявила одна державна гірничодобувна компанія. За її оцінками, запаси становлять понад мільйон тонн оксидів рідкісноземельних металів.

[Ян Мострем, голова державної гірничодобувної компанії]:
«Це, безумовно, найбільше родовище рідкісноземельних елементів у Європі, абсолютно необхідне для нашого переходу від двигунів внутрішнього згоряння до електричних».

Рідкісноземельні метали використовують у виробництві вітряних турбін та електромобілів. У Європі вони стають дефіцитом, бо дедалі більше країн переходить на «зелену» енергію.

Зараз у ЄС таких металів узагалі не видобувають, а імпортують. За оцінками Єврокомісії, попит на них у блоці до 2030 року зросте вп’ятеро.

[Ян Мострем, голова державної гірничодобувної компанії]:

«Вартість одного-двох кілограмів цих металів в електричному двигуні не така вже й висока. Але якщо ви їх не маєте, то ви не маєте й усього іншого. Це родовище дасть змогу розпочати внутрішній видобуток цих матеріалів у ЄС».

Найближчими місяцями компанія подасть заяву, щоб отримати ліцензію на розроблення родовища. Водночас фахівці зазначають, що розпочати видобуток і постачання сировини на внутрішній ринок зможуть не раніше, ніж через 10–15 років.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: