05.02.2024
Телеканал NTD

Річкою в Латвії рухається величезна маса снігу й льоду, що загрожує прорвати дамбу

Річкою в Латвії рухається величезна маса снігу й льоду, що загрожує прорвати дамбу

Жителі латвійського міста Єкабпілс готуються до евакуації. Маса льоду й снігу, яка повільно рухається річкою Даугава,..

Дата завантаження: 2024-05-05

video

Жителі латвійського міста Єкабпілс готуються до евакуації. Маса льоду й снігу, яка повільно рухається річкою Даугава, може прорвати дамбу.

Влада вже кілька днів попереджає про загрозу. Загалом у місті, що за 120 кілометрів від Риги, проживає коло 21 тисячі осіб.

Мер Єкабпілса каже, що зазвичай річка тут замерзає до весни. Але цієї зими на ній утворилася рухома маса льоду та снігу, яка тисне на дамбу.

[Райвіс Рагаїніс, мер Єкабпілса]:
«Якщо дамбу прорве, я не можу сказати, якої висоти (буде) хвиля: два, три чи чотири метри. Це буде хвиля сніжно-льодової маси, яка змете все на своєму шляху, як бульдозер. Уявіть, що ваш будинок зараз стоїть у цій крижаній масі посеред Даугави. Він не має шансів уціліти».

Рівень води в Даугаві залишається критично високим. Деякі околиці міста вгору за течією вже затоплені, бо не захищені греблею.

Містянам, чиї будинки в зоні ризику, порадили евакуюватися. Для них у місцевій школі відкрили тимчасовий притулок. Тим часом аварійні служби разом з армією зміцнюють дамбу мішками з піском.

[Мартінс Лаува, житель Єкабпілса]:
«Наш дім стоїть за чотири-п’ять будинків від центру міста. Ми в небезпечній зоні. І я не можу не хвилюватися. Я прийшов переконати маму й дідуся перебратися в безпечніше місце».

[Лігіта Павловиця, жителька Єкабпілса]:
«Тут небезпечно. Ця вода з льодом — дуже потужна сила. Людям на цьому боці не пощастило».

[Александрс Волковс, житель Єкабпілса]:
«У минулому столітті зима була взимку, весна була навесні — усі сезони відповідали своїм назвам. Але зараз хіба це зима?»

Латвія стала однією з кількох європейських країн, де на початку січня була надвзвичайно тепла погода. Так, 1 січня там зафіксували температурний рекорд — 11,7 градуса Цельсія.
Коротке посилання на цю сторінку:

Річкою в Латвії рухається величезна маса снігу й льоду, що загрожує прорвати дамбуЧовен із мігрантами перекинувся біля берегів ПанамиУ М’янмі запровадили обов’язкову військову службуУ Німеччині перекинувся міжнародний пасажирський автобус — є загибліДональд Трамп обійшов Ніккі Гейлі в її рідному штаті Південна КаролінаДипломатичний скандал: працівники посольства Мексики залишили ЕквадорПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООНУрсула фон дер Ляєн може зберегти свою посаду ще на п’ять роківТріщина завдовжки 3 км утворилася під час ще одного виверження вулкана в ІсландіїНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадом

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: