05.08.2024
Телеканал NTD

Хорватія готується до переходу на євро: дедалі менше банкоматів видають куни

Хорватія готується до переходу на євро: дедалі менше банкоматів видають куни

Зняти готівку для оплати на різдвяному ярмарку в Загребі тепер непросто. З 1-го січня країна переходить..

Дата завантаження: 2024-05-05

video

Зняти готівку для оплати на різдвяному ярмарку в Загребі тепер непросто. З 1-го січня країна переходить на євро. Банкомати вже заповнюють новою валютою. Сьогодні лише третина з них і далі видає куни.

[Денис Трговаца, місцевий житель]:
«У деяких місцях завжди є знижка, якщо платиш готівкою. А коли ми не маємо готівки, потрібен банкомат. Ми йдемо до нього, а він не працює. Тоді треба шукати інший. А якщо знімати не у своєму банку, то беруть велику комісію».

У середині грудня хорватські банки почали переводити 2700 банкоматів країни на євро. Водночас Банківська асоціація Хорватії створила інтерактивну мапу всіх банкоматів, щоб допомогти людям знайти найближчий.

Щодо валюти, то і куни, і євро будуть в обігу з 1-го січня до півночі 14-го січня. Після цього використовуватимуть лише євро.

Але житель Загреба Патрік каже, що проблема значно серйозніша, ніж зняття готівки.

[Патрік Мацек, житель Загреба]:
«Справжня проблема в тому, що, входячи до єврозони, Хорватія втрачає останню частину свого суверенітету. Ми не маємо можливості впливати на світ, який охопила криза й інфляція. Може, для країни, яка зберігає незалежність 100 або 200 років, це не має значення. Але для Хорватії її суверенітетом була куна».

Хорватія проголосила незалежність від Югославії в 1991 році. У 2013 році приєдналася до ЄС. Після Словенії вона стане другою колишньою югославською республікою, яка запровадить євро.

Уже 1-го січня Загреб збираються відвідати голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович. Вони планують купити каву й розплатитися за неї євро.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: