13.01.2024
Телеканал NTD

Нарядна ялинка з’явилася на дні боснійського озера

Нарядна ялинка з'явилася на дні боснійського озера

Група ветеранів Боснійської війни по праву вважає це озеро своїм. У такому вигляді воно існує саме..

Дата завантаження: 2024-05-12

video

Група ветеранів Боснійської війни по праву вважає це озеро своїм. У такому вигляді воно існує саме завдяки їхнім зусиллям. Тепер же чоловіки опускаються на дно водойми, щоб встановити там різдвяну ялинку.

[Ельвір Махмутович, дайвер]:
«Ми незліченну кількість разів брали участь у всіляких заходах для захисту цього озера, зокрема й у його зарибленні. Воно дуже важливе для нас».

Ці чоловіки дістали серйозні поранення під час війни в Боснії в 1992–95 роках. Озеро, що неподалік боснійського міста Тузла, відкрили для себе, коли зайнялися дайвінгом у межах післявоєнної реабілітації.

Ця водойма існує лише з 1987 року. Тоді місцева вугледобувна компанія відмовилася від одного з кар’єрів, бо його постійно заповнювала прісна вода.

У 2000 році дайвери разом з іншими активістами очистили озеро, завели в ньому рибу, а також посадили навколо сотні дерев.

Вони також завадили гірничодобувній компанії почати зберігати в цих місцях шкідливі відходи.

Тоді ж почали дбати про екологію і в інших регіонах Боснії та Балкан загалом.

Однак озеро залишається їхнім улюбленим місцем для дайвінгу та зустрічей.

[Білал Шарич, дайвер]:
«Щороку ми організуємо тут конкурс підводної фотографії, щоб популяризувати це озеро та прекрасний світ, що прихований під його поверхнею».

В озері мешкає коло 40 % видів амфібій, які водяться в Боснії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Нарядна ялинка з’явилася на дні боснійського озераФранцузькі пекарі побили рекорд Гіннеса з найдовшого у світі багетаСмугастий дебютант: тримісячне тигреня показали публіці в зоопарку в РиміЖитель Торонто перетворив свій будинок на ексцентричний витвір мистецтваНазвані мами-видри допоможуть осиротілим дитинчатамКішки пройшли подіумом на Тижні моди в ЛондоніУ Таїланді бенкетом відзначають День слонаСтамбул: як собаки-терапевти допомагають в аеропортуПерші у світі перегони в реактивних костюмах відбулися в ДубаїОзеро в Баварії стало фіолетовим через бактерії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: