14.09.2024
Телеканал NTD

ЄС прокладе кабель по дну Чорного моря з Азербайджану до Румунії

ЄС прокладе кабель по дну Чорного моря з Азербайджану до Румунії

Лідери Азербайджану, Грузії, Румунії та Угорщини підписали угоду про прокладення електричного кабелю по дну Чорного моря...

Дата завантаження: 2024-05-14

video

Лідери Азербайджану, Грузії, Румунії та Угорщини підписали угоду про прокладення електричного кабелю по дну Чорного моря. Ним з Азербайджану до Європи постачатимуть «зелену» енергію. Вироблятимуть її вітряні електростанції, які планують збудувати в Каспійському морі.

Угода передбачає кабель завдовжки 1100 кілометрів і пропускною здатністю 1000 мегаватів. Його кінцевим пунктом призначення буде Румунія. Саме тому угоду підписали в Бухаресті. Туди прибула й голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:
«Щоб інтегрувати частку відновлюваних джерел енергії, що зростає, нам справді потрібні міцніші електричні зв’язки. Ось чому такий важливий чорноморський електричний кабель між Румунією, Грузією та Азербайджаном».

За словами фон дер Ляєн, проєкт може перетворити Грузію на електричний вузол та інтегрувати її у внутрішню електромережу ЄС.

Водночас президент Румунії зазначив, що важлива диверсифікація.

[Клаус Йоганніс, президент Румунії]:
«Наша енергетична співпраця відповідає стратегічному імпульсу. Вона підвищить нашу енергетичну стійкість й урізноманітнить маршрути постачання й транспортування».

Фон дер Ляєн також сказала, що ЄС готовий надати фінансову підтримку проєктові до отримання результатів техніко-економічного обґрунтування.
Коротке посилання на цю сторінку:

ЄС прокладе кабель по дну Чорного моря з Азербайджану до РумуніїСотні тисяч людей у Мексиці вийшли на протест проти президента країниІзраїль обіцяє радитися зі США перед наступом на Рафах, що в Секторі ГазиБіля парламенту Грузії розганяють демонстрантів, поки всередині обговорюють закон про іноагентівНапади на німецьких політиків напередодні виборів почастішалиООН ухвалила першу глобальну резолюцію щодо штучного інтелектуУ Гаїті обрали голову перехідної ради та поміняли прем’єраЄС запроваджує перший пакет санкцій проти китайських компанійПрем’єр Іспанії тимчасово припинив виконувати обов’язки, щоб подумати про відставкуОкружний апеляційний суд США призупинив новий міграційний закон штату Техас

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: