18.10.2024
Телеканал NTD

ЄС підтримує вступ до блоку Західних Балкан

ЄС підтримує вступ до блоку Західних Балкан

ЄС підтримує прискорення розширення на Західні Балкани. Про це урядовці заявили на саміті в Албанії. [Шарль..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

ЄС підтримує прискорення розширення на Західні Балкани. Про це урядовці заявили на саміті в Албанії.

[Шарль Мішель, голова Євроради]:
«Сьогоднішня зустріч і декларація дуже важливі, бо містять конкретні зобов’язання й додаткові кроки на шляху до інтеграції».

Оператори зв’язку ЄС погодилися зменшити плату за роумінг на Західних Балканах із жовтня 2023 року. Також Брюссель пообіцяв виділити один мільярд євро грантів на енергію.

Голова Євроради Шарль Мішель висловив сподівання, що на саміті ЄС 15–16 грудня Боснія дістане «позитивний сигнал» на заяву про набуття статусу кандидата в члени ЄС.

На попередньому саміті балканські лідери дорікнули ЄС через відсутність прогресу в переговорах щодо вступу.

[Еді Рама, прем’єр-міністр Албанії]:
«Ми пережили складнощі, розчарування і страждання. Але ми не втрачали віри… Цей крок поки що не остаточний на шляху до Євросоюзу, але він став поворотним».

Серед 27 держав-членів досі поширене небажання розширювати ЄС. Але останнім часом вони стали активніше зміцнювати відносини із шістьма балканськими країнами: Албанією, Боснією, Косовом, Чорногорією, Північною Македонією та Сербією.

Перед самітом президент Косова сказала, що, як і раніше, віддана цінностям ЄС. А прем’єр-міністр Бельгії натякнув, що шлях до приєднання регіону буде довгим.

[Александер де Кроо, прем’єр-міністр Бельгії]:
«Ми знаємо, що є прогрес, ми знаємо, що є прагнення прискорити цей прогрес. І це написано у важливих підсумкових документах. Однак короткого шляху немає».

Водночас члени ЄС поки мають різні погляди на бажання Болгарії приєднатися до Шенгенської зони.

[Марк Рютте, прем’єр-міністр Нідерландів]:
«Ми не кажемо Болгарії “ні”, ми кажемо їй “поки що ні”. Сподіваюся, що наступного року буде прогрес».

[Віктор Орбан, прем’єр-міністр Угорщини]:
«Зовсім несправедливо, що Болгарію ще не прийняли до Шенгену. Ви маєте бути там. Ми вас чекаємо».

Комісар ЄС з питань внутрішніх справ Ілва Йоганссон заявила, що зараз Євросоюз перевіряє, чи виконала Болгарія, Румунія та Хорватія умови для вступу до безвізової зони.
Коротке посилання на цю сторінку:

ЄС підтримує вступ до блоку Західних БалканКонгрес США ухвалив закон, який може заборонити тіктокШлях до НАТО відкрився: Угорщина схвалила членство ШвеціїДипломатичний скандал: працівники посольства Мексики залишили ЕквадорНа Apple подали до суду в США, звинувативши компанію в монополізації ринкуЄвропарламент затвердив нові імміграційні правила ЄвросоюзуСуд над імовірними китайськими шпигунами пройшов у ЛондоніТисячі угорців знову вийшли на протест проти Віктора ОрбанаЛідер сепаратистів Карлес Пучдемон висуне свою кандидатуру на виборах голови КаталоніїЩе одного імовірного китайського шпигуна заарештували в Німеччині

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: