17.06.2024
Телеканал NTD

Хорватію взяли до Шенгену, а Румунію та Болгарію знову не пустили

Хорватію взяли до Шенгену, а Румунію та Болгарію знову не пустили

Шенгенську зону розширили. У четвер за приєднання до неї Хорватії проголосували міністри внутрішніх справ та юстиції..

Дата завантаження: 2024-05-17

video

Шенгенську зону розширили. У четвер за приєднання до неї Хорватії проголосували міністри внутрішніх справ та юстиції ЄС. Країна стане 27-м членом Шенгену у 2023 році.

Водночас Болгарії і Румунії вкотре відмовили. Проти виступили Австрія та Нідерланди, які стурбовані зростанням масштабів нелегальної міграції.

Шенген — найбільша у світі зона вільного пересування. У ньому не діє прикордонний контроль між країнами-членами. Заведено вважати, що це одне з головних досягнень євроінтеграції.

[Віт Ракушан, міністр внутрішніх справ Чехії]:
«Вітаю Хорватію, нашого нового члена Шенгенської зони. Із самого початку нашого головування (у Раді ЄС) це було одним із наших найбільших пріоритетів».

Для приєднання потрібна одностайна підтримка всіх членів Шенгенської зони. Це 22 країни ЄС, а також Ліхтенштейн, Ісландія, Норвегія та Швейцарія.

Ще до засідання міністр внутрішніх справ Австрії заявив у Брюсселі, що не підтримує заяв Румунії та Болгарії.

[Герхард Карнер, міністр внутрішніх справ Австрії]:
«Було б неправильно розширювати систему, яка на цьому етапі не працює у багатьох місцях. Цього року в Австрії було понад 100 тисяч незаконних перетинів кордону. З них 75 тисяч не зареєстровано. Це ознака того, що система нині не працює».

[Іван Демерджиєв, міністр внутрішніх справ Болгарії]:
«Болгарія не несе відповідальності за внутрішні проблеми Австрії. Ми готові конструктивно працювати шляхом діалогу, щоби спробувати знайти рішення».

[Ілва Йоганссон, єврокомісар з питань внутрішніх справ]:
«Нині, коли йдеться про приєднання Румунії та Болгарії (до Шенгенської зони), ми не маємо єдності. Це робить нас дуже слабкими й це мене засмучує».

Нелегальна міграція стала в ЄС великою проблемою у 2015 році. Тоді до Європи Середземним морем перебралося більш ніж мільйон людей, переважно на човнах контрабандистів. Це спонукало блок зміцнити свої кордони, а також посилити закони про надання притулку.
Коротке посилання на цю сторінку:

Хорватію взяли до Шенгену, а Румунію та Болгарію знову не пустилиЄС посилює санкції щодо Ірану після атаки на ІзраїльПетропавловськ, що в Казахстані, частково затоплений, тисячі людей евакуйованоПерше за сім років повне сонячне затемнення побачили жителі Північної АмерикиВикрадення планів безпеки поставила під загрозу проведення Олімпіади в Парижі137 осіб загинуло й понад 180 постраждало внаслідок теракту в «Крокус Сіті Холі» у РосіїІзраїль проводить «високоточну» операцію в лікарні «Шифа»Ізраїль звинуватив сестру лідера ХАМАСу Ісмаїла ГаніїВсесвітній День Фалунь Дафа відзначили парадами та іншими мальовничими заходамиВ одному турецькому місті поновили на посаді обраного прокурдського мера

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: