10.05.2024
Телеканал NTD

Боснійський студент розпорошує з дрона хімікати, щоб очистити повітря

Боснійський студент розпорошує з дрона хімікати, щоб очистити повітря

Утомившись від смогу в рідному місті Сараєві, боснійський студент Дамир вирішив узяти справу у свої руки...

Дата завантаження: 2024-05-10

video

Утомившись від смогу в рідному місті Сараєві, боснійський студент Дамир вирішив узяти справу у свої руки. 22-річний майбутній механік за допомогою дрона очищує повітря. Для цього надрукував на 3D-принтері спеціальні контейнери. За їхньої допомоги розпорошує на хмари, що над містом, йодид срібла.

[Дамир Ханич, житель Сараєва]:
«Хотів допомогти місту, бо рік за роком бачу, як дорогі мені люди, мої друзі, друзі друзів, мої професори, батьки, колеги страждають від легеневих і кардіоваскулярних проблем. Аналізуючи ситуацію, я зрозумів, що головна причина цих проблем — смог».

Йодид срібла є в природі в низьких концентраціях. Він не шкідливий для людей чи дикої природи. Потрапляючи в хмари, він спричиняє утворення кристалів льоду й конденсацію води у вигляді дощу чи снігу.

Дамир каже, що одразу після того, як дощ чи сніг зі шкідливими твердими частинками випаде на землю, потрібно просто помити вулиці.

[Дамир Ханич, житель Сараєва]:

«Я втомився чути, що успіху можна досягти лише завдяки великим і дорогим проєктам, які навіть не розпочали. Питання в тому, коли їх нарешті реалізують?»

Але один дрон навряд чи зможе помітно вплинути. Дамир каже, що своїм проєктом він лише підштовхує до змін.

Сараєво розташоване в долині й оточене високими горами. Історично місто потерпало від смогу й пилу. Ситуація погіршилася за останнє десятиліття. Тут з’явилося більше високих будівель, які блокують циркуляцію повітря. Також для опалення часто використовують вугілля.

За даними ООН, у Сараєві проблема забруднення повітря залишається однією з найсерйозніших у Європі.

Водночас екологи зазначають, що ідея студента хоч і цікава, але втілити її важко. Для цього знадобиться цілий флот вантажних військових літаків, наповнених йодидом срібла.
Коротке посилання на цю сторінку:

Боснійський студент розпорошує з дрона хімікати, щоб очистити повітряЇдять котів та листя: жителям Судану загрожує голод через війну19 000 голів худоби на борту: скандальне судно прибуло до ІракуУ Словенії завершили земляні роботи в новому тунелі, який веде до АвстріїМітла з пляшок: камбоджієць рятує природу від пластикуТуніський фермер сіє пшеницю старих сортів, сподіваючись урятувати сільське господарствоОгляд світових подій (з 7 по 12 квітня)Найбільшу у світі дерев’яну вітряну турбіну збудували у ШвеціїНауковці: 2023 рік став найтеплішим за всю історію спостереженьУ Кенії люди гинуть від повеней

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: