08.05.2024
Телеканал NTD

Купити взуття чи їжу: як живуть у постраждалому від кризи британському місті

Купити взуття чи їжу: як живуть у постраждалому від кризи британському місті

Економія на харчах і ковдри замість батарей. Енн і Кіт Гартлі зовсім не так уявляли собі..

Дата завантаження: 2024-05-08

video

Економія на харчах і ковдри замість батарей. Енн і Кіт Гартлі зовсім не так уявляли собі життя на пенсії.

Подружжя мешкає на півночі Англії в Бернлі. Це місто постраждало від кризи, пов’язаної зі зростанням вартості життя, найбільше у Великій Британії.

Рахунки за електроенергію наразі космічні, а інфляція вже досягла двозначного показника. Тож подружжя мусить економити навіть пакетики чаю.

[Кіт Гартлі, житель міста Бернлі]:
«Я помітив велику різницю у вартості життя в Бернлі та в інших містах. Щоразу, коли йду в магазин і кладу продукти у візок, розраховую на одну суму, а виходить удвічі більше. Це божевілля якесь. Ціни виходять із-під контролю».

На мільйони британців чекає важка зима. Однак у Бернлі ситуація значно складніша. Якщо в усій країні інфляція становить коло 10 %, то тут вона наближається до 12-ти. У результаті майже 95 тисяч жителів міста ледве зводять кінці з кінцями.

За прогнозами економістів, на країну чекає затяжна рецесія. Прем’єр-міністр Ріші Сунак уже оголосив про підвищення податків і скорочення витрат. Зрештою це має привести до економічного зростання.

Але домогосподарства не дивляться так далеко вперед. Служитель місцевої церкви каже, що тепер за безплатною гарячою їжею почало приходити більше людей.

[Алекс Фрост, вікарій]:
«Ці люди постійно мають вибирати. Наприклад, зламався тостер і зносилися дитячі черевики. Тоді треба вибрати: купити нове взуття чи їжу».

Міністр фінансів Джеремі Гант обіцяє підтримати бідних і збалансувати зменшення податків із підвищенням витрат. Але поки що ситуація в Бернлі, найімовірніше, і далі погіршуватиметься.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: