20.07.2024
Телеканал NTD

Річки в усій Європі міліють через рекордну посуху

Річки в усій Європі міліють через рекордну посуху

Французька річка Луара з мальовничими замками на берегах завжди була не дуже глибокою. Але тепер, в..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Французька річка Луара з мальовничими замками на берегах завжди була не дуже глибокою. Але тепер, в умовах екстремальної посухи, яка виникла в Європі, перетворилася на маленький струмок.

Піщані мілини тягнуться на приблизно 100 кілометрів, і можна перейти з одного берега річки на другий.

[місцева жителька]:
«Сумно. Я виросла в селі й ніколи такого не бачила. Раніше можна було порибалити, бо вода була ще не дуже гарячою. Тепер бачимо лише водорості та жаб. Уся риба загинула від спеки».

Експерти кажуть, що такої посухи у Франції ще не було. Опадів почало бракувати ще торік взимку, через що багато невеликих річок повністю пересохли.

І це удар не лише по екосистемі. Від річки залежить робота чотирьох атомних електростанцій Франції. Вони виробляють п’яту частину всієї електроенергії країни. Якщо почнуться перебої, це призведе до зростання цін на електроенергію в усій Європі.

А це Дунай — друга за довжиною і повноводністю річка Європи. На ній теж з’явилися мілини.

Дунай — торгова транспортна артерія, що проходить через десять країн. Зазвичай ділянки, якими ходять великі судна, кілька десятків метрів завширшки. Тепер лишилися вузькі канали, але й вони існують лише завдяки штучному поглиблюванню дна.

Екологи кажуть, що через потепління в річці дедалі менше кисню, через що масово гине риба та інші річкові мешканці.

У Німеччині міліє річка Рейн, у ній оголилися камені з похмурими попередженнями. Зазвичай вони під водою, а на поверхні з’являються лише під час посух.

Так звані голодні камені вважають провісниками негараздів. Так, раніше їх поява свідчила, що через брак води буде поганий урожай, кораблі не зможуть ходити річкою і нависне загроза голоду.

Тим часом у Великій Британії екологи рятують рибу. Її переміщають із калюж, які залишилися на місці висохлих річок, до глибших ділянок.

Рибу глушать за допомогою електричного струму. Потім поміщають у воду із підвищеним вмістом кисню. Це поліпшить її шанси на виживання.

Пересихають річки в усій Великій Британії. Водночас через це концентрація забруднення в них підвищується. Екологи зазначають, що попри недавні дощі опадів однаково недостатньо, щоб відновити обсяги води, які було втрачено під час теплових хвиль.
Коротке посилання на цю сторінку:

Річки в усій Європі міліють через рекордну посухуШістьох арештовано й трьох розшукують у справі про найбільше в історії Канади викрадення золотаМистецтво допомагає людям із деменцією поліпшити якість життяЕпідемія лихоманки денге може початися в АргентиніКаталонія почне жорстко економити воду через велику посухуНацгвардія допоможе стримати зростання злочинності в метро Нью-ЙоркаАвстралія дозволила працівникам не відповідати на дзвінки начальства у вихідніЧерез посуху на півдні Іспанії затвердили нові обмеження та заходиЧим пригощатимуть гостей «Оскара»

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: