15.04.2024
Телеканал NTD

Біженці про пів року війни: «Мені здається, що для всіх українців час зупинився»

Біженці про пів року війни: «Мені здається, що для всіх українців час зупинився»

Минає шостий місяць із часу, коли Росія почала повномасштабне воєнне вторгнення до України. Багато біженців усвідомлюють,..

Дата завантаження: 2024-05-15

video

Минає шостий місяць із часу, коли Росія почала повномасштабне воєнне вторгнення до України. Багато біженців усвідомлюють, що на батьківщину вони повернуться ще не скоро.

Оскільки ракети й обстріли навколо Запорізької АЕС загрожують навіть західним регіонам України, чимало людей бояться повертатися додому.

[Людмила Федотова, біженка із Запоріжжя]:
«Хвилююся через те, щоб не було витоку, бо там постійно точаться бої, увесь час щось відбувається. Ми це знаємо тільки з преси. Якщо щось станеться, то буде евакуація».

Деякі вже планують почати нове життя за кордоном, а багато хто просто чекає закінчення війни, сумує за домом і відмовляється думати про далеке майбутнє.

8 березня, майже через два тижні після масштабного вторгнення, Таїсія Мокрозуб узяла свого маленького сина й утекла до Польщі. Жінка вірила, що війна швидко закінчиться й що до травня вона вже буде вдома. Проте в Україні досі небезпечно, тож доводиться поки лишатися за кордоном.

[Таїсія Мокрозуб, біженка з України]:
«Мені здається, що не тільки для мене, а й для всіх українців час зупинився. Ми всі живемо в якомусь підвішеному стані».

Ще одна жінка, яка була змушена залишити Україну, каже, що теж сподівалася на швидке повернення.

[Галина Інютіна, біженка з України]:
«Ми не хотіли їхати далі, бо син казав: “Мамо, якщо ми далі поїдемо, то вертатися теж далі буде”. Ми думали, що це буде на місяць, два, три — не більше».

Російське вторгнення призвело до переміщення мільйонів українців, спричинивши найбільший відтік людей із часів Другої світової війни. Близько третини населення нашої країни було змушене покинути свій дім. Найбільше українських громадян прийняла Польща.

За даними УВКБ ООН, понад 6,6 мільйона українців є переміщеними особами всередині країни та понад 6,6 мільйона стали біженцями в Європі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Біженці про пів року війни: «Мені здається, що для всіх українців час зупинився»Штат США Нью-Джерсі сподівається вийти на ринок кленового сиропуЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуПольські та чеські фермери перекрили КПП на кордоні з НімеччиноюТуристи розчаровані через страйк працівників Ейфелевої вежіПерспективи договору Ізраїлю з ХАМАСом дедалі примарнішіІзраїль заявив, що не закінчив із «Хезболлою» і що «літо буде спекотним»Останній підліток у селі: як Греція планує підвищувати народжуваністьНауковці: квітень став найспекотнішим за всю історію спостереженьУ Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: