04.10.2024
Телеканал NTD

Греція виходить із системи нагляду за її економікою з боку ЄС

Греція виходить із системи нагляду за її економікою з боку ЄС

Греція виходить із системи посиленого нагляду за її економікою з боку Європейського Союзу. Прем'єр-міністр країни Кіріакос..

Дата завантаження: 2024-05-04

video

Греція виходить із системи посиленого нагляду за її економікою з боку Європейського Союзу. Прем’єр-міністр країни Кіріакос Міцотакіс каже, що 12 років мук позаду, і що Афіни отримують більше свободи в ухваленні політичних рішень.

[Кіріакос Міцотакіс, прем’єр-міністр Греції]:
«12-річний період, який завдав громадянам болю, спричинив зупинення економіки й загострення соціальних конфліктів, наразі закінчується. Для всіх починається період процвітання».

З 2018 року за економічними показниками й політикою Греції ретельно стежили. Так, ЄС намагався забезпечити проведення реформ, обіцяних у межах трьох міжнародних програм фінансової допомоги на загальну суму понад 260 мільярдів євро. Гроші виділяли ЄС і Міжнародний валютний фонд з 2010 по 2015 рік.

Тепер Афіни виконали більшу частину зобов’язань.

[Кіріакос Міцотакіс, прем’єр-міністр Греції]:

«Сьогодні завершується фінансова допомога і все, що було за нею пов’язане — нестерпні податки, зменшення пенсій і зарплат, банківський контроль, закладення нашого національного багатства, деградація наших систем оборони, освіти й охорони здоров’я, а також ізоляція Греції в Європі та світі».

Греція мусила звернутися за фіндопомогою у 2010 році. За наступні роки економіка країни скоротилася на чверть. Це викликало велике невдоволення в суспільстві. Як наслідок, у 2015 році до влади прийшла вкрай ліва коаліція СІРІЗА.

Експрем’єр Алексіс Ціпрас обіцяв вийти з угод, але їхні умови не давали змоги зробити це одразу.

Програма фінансової допомоги завершилася лише у 2018 році. Водночас продовжила діяти система нагляду, яка мала виявити можливі причини економічних труднощів. Тепер усе це вже позаду.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: