02.09.2024
Телеканал NTD

Зник п’ять років тому: де тримають китайського правозахисника Гао Чжишена

Зник п'ять років тому: де тримають китайського правозахисника Гао Чжишена

Цю людину називали совістю Китаю — Гао Чжишен був одним із найвідоміших китайських правозахисників. Нині минуло..

Дата завантаження: 2024-05-02

video

Цю людину називали совістю Китаю — Гао Чжишен був одним із найвідоміших китайських правозахисників. Нині минуло вже п’ять років, відколи його викрали спецагенти й він зник безвісти.

Гао представляв у судах інтереси вразливих груп населення, яких у Китаї переслідують. Зокрема парафіян домашніх християнських церков і практикувальників Фалуньгун. За що, починаючи з 2006 року, його й самого не раз затримували й катували.

Ген Хе — дружина Гао. Каже, що він часто працював безплатно й брався за справи, до яких китайська комуністична партія не хотіла підпускати юристів. За професійну діяльність Гао Чжишена тричі номінували на здобуття Нобелівської премії миру.

[Ген Хе, дружина Гао Чжишена]:
«Він використовував свої таланти, щоб допомагати людям, зокрема й безплатно. Навіть практикувальникам Фалуньгун, чи християнам. КПК не дозволяла йому брати такі справи, але він однаково їх брав. У цій роботі він спирався на своє добре серце й професіоналізм».

Ген Хе зазначає, що компартія нападала й на родичів Гао. Сама Ген Хе з двома дітьми 13 років тому змогла втекти з Китаю.

[Ген Хе, дружина Гао Чжишена]:
«КПК постійно переслідувала старшу сестру Гао. Вона завжди дуже за нього хвилювалася й упала в депресію. Зрештою в травні 2020 року вона втопилася в річці. Його брата, поліція не випускала з району проживання, бо боялася, що той буде шукати Гао. У нього забрали документи, змусили підписати заяву й не випускали з поліційного відділку. Тоді він був хворим. Йому треба було купити ліки й звернутися до лікаря, але вони постійно йому заважали. Урешті-решт він стрибнув із даху будівлі й помер».

У п’яту річницю зникнення Гао його дружина й прихильники біля консульства Китаю закликати звільнити правозахисника.

[Джеймс Поттер, помічник юриста]:
«Я прийшов сюди разом з іншими людьми, щоб його підтримати. Сподіваємося, що Гао випустять, і він зможе й далі боротися за права людини в Китаї».

«Міжнародна амністія» зарахувала Гао до в’язнів сумління й намагається його визволити з 2010 року.
Коротке посилання на цю сторінку:

Зник п’ять років тому: де тримають китайського правозахисника Гао ЧжишенаЧому молоді китайці стали рідше купувати предмети розкошіУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпекуТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюВибух у ресторані в Китаї: є загиблий та постраждаліТайвань відігнав катер берегової охорони КНР від своїх островів ЦзіньменьОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуГонконг посилив закон про нацбезпекуКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в УкраїніАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у Китаї

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: